Vaticanul a solicitat o întâlnire între Papa Francisc și președintele chinez Xi Jinping, în Kazahstan. Care a fost răspunsul Beijingului

Mihnea Tălău 15.09.2022, 22:43
Vaticanul a solicitat o întâlnire între Papa Francisc și președintele chinez Xi Jinping, în Kazahstan. Care a fost răspunsul Beijingului

Vaticanul a transmis Chinei că Papa Francisc a fost dispus să se întâlnească cu președintele chinez Xi Jinping în timp ce ambii lideri se aflau în capitala Kazahstanului, dar China a spus că nu era suficient timp, a declarat joi o sursă de la Vatican.

Cei doi s-au aflat în același timp în Kazahstan

Aceasta nu a oferit însă detalii despre cum sau când a abordat Vaticanul China, cu care este implicat într-un dialog delicat privind statutul Bisericii Romano-Catolice în această țară, scrie Reuters.

Sursa a declarat că Vaticanul a făcut „o exprimare a disponibilității”. Partea chineză a declarat că „a apreciat gestul”, dar că nu există timp liber în programul lui Xi.

Atât papa, cât și Xi s-au aflat miercuri în Kazahstan, la Nur-Sultan. Xi se afla acolo pentru o vizită oficială, iar papa pentru a participa la un congres al liderilor religioși din lume.

”Gandirea presedintelui”, noua materie pe care o invata copiii la scoala in China. Care este scopul ei final
Xi Jinping, presedintele Chinei

O întâlnire între cei doi bărbați, oricât de scurtă ar fi fost, ar fi fost una istorică.

Papa a încercat să amelioreze relațiile proaste dintre Sfântul Scaun și China

Vorbind reporterilor care îl însoțeau marți în zborul său spre republica din Asia Centrală, Francisc a fost întrebat dacă s-ar putea întâlni cu Xi în capitala acesteia.

„Nu am nicio veste în legătură cu asta”, a răspuns Papa, fără să detalieze.

Întrebat dacă este pregătit să meargă în China, Francisc a răspuns: „Sunt întotdeauna pregătit să merg în China”.

Papa a încercat să amelioreze relațiile istoric proaste dintre Sfântul Scaun și China și a declarat într-un interviu din iulie că speră să reînnoiască un acord secret și contestat privind numirea episcopilor romano-catolici în China.

Papa Francisc a încheiat joi o călătorie în Kazahstan, în timp ce unul dintre cei mai vehemenți critici ai săi a pus în mod deschis la îndoială valoarea mega-reuniunilor religioase precum cea la care a participat suveranul pontif, numindu-le „un supermarket al religiilor” care diminuează statutul Bisericii Catolice.

În ultima zi a vizitei sale de trei zile, Francisc a prezidat o reuniune a episcopilor, preoților și călugărițelor în catedrala din capitala kazahă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...