România nu ia în calcul să doneze Ucrainei avioanele sale de vânătoare MIG-21 LanceR, cele care vor fi retrase din serviciu în circa două luni. Fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, ne-a spus, exclusive pentru Impact.ro, că o asemenea variantă de lucru nu a fost niciodată pusă în discuție pe durata mandatului său.
Vasile Dîncu ne-a precizat, exclusiv pentru Impact.ro, referitor la această situație: „Nu am avut niciodată pe agendă o asemenea variantă de lucru. Ucrainenii s-au arătat interesați, la un moment dat, de aparatele noastre de zbor MIG-29.
Cum noi nu le mai foloseam de multă vreme, fiindcă am ales să modernizăm MIG-21 în detrimentul celorlalte, întrucât aveam mai multe în țară la momentul acelei decizii, acestea nu mai erau operaționale”.
Potrivit acestuia, la o adică ar fi putut fi folosite piese de schimb de pe fostele MIG-29, dar partea ucraineană nu s-a mai arătat interesată în timp de un asemenea scenariu. Reamintim că din 24 februarie 2022, Ucraina se află în război cu Rusia, în urma agresiunii acesteia la adresa vecinilor noștri din nord:
„Nu cred că se pune chestiunea privind cedarea aparatelor MIG-21. În primul rând fiindcă sunt epuizate moral, iar cele mai multe dintre ele sunt dezmembrate. Nu sunt un specialist, dar am avut ocazia să văd destule aparate de acest tip dezmembrate, puse în conservare și să-mi dau seama că nu mai pot fi folosite decât cel mult ca piese de schimb!”, a mai indicat Vasile Dîncu.
Încă de la finele anului trecut, la Baza 95, unitatea militară aviatică de la Bacău, au început să sosească o serie de aparate MiG-21 LanceR, cu dublă și monocomandă, în vederea dezmembrării și stocării. În primele două luni ale anului ar fi sosit cel puțin trei asemenea aparate.
Potrivit specialiștilor, este de așteptat ca majoritatea avioanelor de acest tip, mai ales cele din dotarea Escadrilei 861, cea din zona Borcea, să fie retrase chiar mai curând, până la finele lunii aprilie.
Una dintre explicații constă în faptul că pe lângă resursa de zbor limitată a avioanelor, deja forțată în ultima vreme, există și un deficit major de personal navigant. Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis anul trecut ca flota aeriană de MiG-21 LanceR a României să fi scoasă oficial din serviciu în luna mai a anului 2023. Se speculează că în joc ar fi cel mult 25 de asemenea avioane de vânătoare.
România, fostă țară membră a Tratatului de la Varșovia, și-a bazat flota aeriană până foarte de curând pe aparate de zbor de fabricație sovietică, la nivelul anilor ‘60 și ‘70. Se presupune că România ar fi cumpărat în vremea regimului comunist circa 400 de asemenea aparate.
Acestea au fost folosite în programul de poliție aeriană și de luptă, mai bine de 40, inclusiv după 1990, adică mult peste durata normală de exploatare, chiar dacă România a încercat să le modernizeze cu ajutorul unor programe ale armatei israeliene.
Între 1994 și 2022 au fost înregistrate cel puțin 40 de incidente aviatice, în care au fost implicate avioane de tip MIG-21, cel mai recent fiind cel din martie 2022, de la Cogealac, din județul Constanța, în care pilotul și-a pierdut viața.
Locul avioanelor MIG va fi luat de avioane de tip F-16, la mâna a doua, 17 la număr, achiziționate în ultimii ani din Portugalia. Acestora li se vor adăuga alte 32 de avioane, de tip F-16, tot de tip second-hand, de data asta cumpărate din Norvegia. Primele aparate din țara nordică sunt așteptate să ajungă la București chiar în acest an.