Varza murată a început să se acrească după Sărbători? Iată ce trebuie să faci pentru a opri asta

Iancu Andreea 05.01.2022, 16:02
Varza murată a început să se acrească după Sărbători? Iată ce trebuie să faci pentru a opri asta

Varza murată este un aliment delicios, apreciat de mulți români în special în sezonul rece, când este inclus în numeroase rețete pentru preparate savuroase. Fie că este utilizată ca garnitură, ori parte dintr-o mâncare, varza murată este adesea apreciată. Totuși, după Sărbători, când sarmalele și mâncărurile de la masa festivă au fost consumate, există riscul ca varza murată să se acrească și să nu mai fie bună pentru consum. Pentru a evita o astfel de situație trebuie să ții cont de câteva secrete știute de gospodinele pricepute.

Ce poți să faci pentru a evita ca varza murată să se acrească după Sărbători

Gospodarii obișnuiesc să pună an de an varză la murat, pentru la iarnă. Aceasta reprezintă un aliment extrem de savuros, inclus în diferite preparate, dar pe care puțini cunosc cum să îl pregătească. Înainte de a pune varza murată în butoi este indicat să cunoști câteva secrete pe care să le respecți cu sfințenie pentru a evita ca aceasta să se acrească după Sărbători. Iată ce este de făcut.

În primul rând, varza pe care o pui la murat trebuie să fie coaptă, albă și să aibă foi subțiri, în timp ce căpățânile să fie pline și îndesate, iar frunzele neafectate de insecte. Leguma ce va fi inclusă la garnitura unei fripturi de porc, ori la sarmale, trebuie să fie din recolta de toamnă. Cum îți dai seama de acest lucru? Frunza de varză obținută toamna este mai fină și mai subțire decât cea de vară.

La sarmale, cea mai bună varză trebuie să aibă frunzele subţiri şi fine, cu nervuri cât mai mici, ca să puteţi rula compoziţia din carne, a dezvăluit Loredana Tănase, gospodină din Berca, pentru Adevărul.

Ce trebuie să faci ca varza murată să nu se acrească după sărbători
Trucuri știute de gospodine pentru varza din butoi

Detaliile de care să ții cont când pui varza la butoi. Cum se prepară saramura

După ce te-ai asigurat că ai ales varza potrivită, poți trece la pregătirea saramurii. Așadar, conform gospodinelor, la fiecare 10 litri de apă se adaugă câte 500 grame de sare grunjoasă, potrivită pentru murături. Totodată, în prealabil, butoiul trebuie curățat foarte bine cu apă și apoi lăsat la uscat.

Cum faci ca varza să nu se acrească

Pentru a evita acrirea verzei, în special după Sărbători, trebuie ca în butoi aceasta să fie așezată pe crenguțe de viță de vie sau butuci de lemn, care se regăsesc pe fundul recipientului. În plus, așezarea unei bucăți de lemn de mesteacăn va face ca varza să nu se acrească prea tare. Deasupra se adaugă condimentele, precum crenguțele de cimbru, piper, pe care l-ai legat în săculeți de tifon, mărar uscat și apoi morcovi și rădăcină de țelină tăiată pe lungime. Poți adăuga și hrean sau felii de gutui.

La varza murată, păstrarea ei un timp mai îndelungat este posibilă dacă adăugăm din când în când câte o bucată de zahăr. Varza nu se acreşte tare în cazul în care în butoi se pune o bucată de lemn de mesteacăn, recomandă bucătarul buzoian Cristi Dobre.

Așadar, există multe secrete de care gospodinele trebuie să țină cont atunci când pregătesc murăturile pentru sezonul rece, varza murată la butoi fiind un preparat care necesită multă atenție și pași importanți de îndeplinit.

Urmăriți Impact.ro și pe