Varză dulce călită. Ingredientul care transformă complet reţeta, toţi te vor lăuda

Andra Daoud 22.05.2022, 14:56
Varză dulce călită. Ingredientul care transformă complet reţeta, toţi te vor lăuda

Varza călită este un preparat delicios, care se face rapid și cu resurse minime. Este una dintre cele mai ieftine mâncăruri pe care le puteți prepara în sezonul cald, când varza nouă se găsește peste tot, la prețuri accesibile. Pentru ca preparatul să aibă un gust deosebit, trebuie să folosiți un ingredient care îi dă o aromă complet aparte și care în mod normal nu se pune la varză.

Ingredientul pe care trebuie să îl pui la varza călită

Varza este una dintre cele mai ieftine legume și se găsește la discreție de primăvara până toamna târziu, atât în piețe, cât și în grădini. O varză călită rapid este o idee excelentă pentru prânz sau cină, fie că alegeți să o serviți simplă sau alături de cârnați, costițe afumate sau orice alt tip de carne.

Pentru ca rezultatul final să fie unul savuros, aveți nevoie, în primul rând, de legume cât mai naturale, din piață sau din grădină, dar și de un ingredient care schimbă complet gustul verzei și face ca la final să aibă o aromă nemaipomenită. Este vorba despre boiaua afumată, pe care puțin gospodine o adaugă la varză, dar care dă o savoare aparte.

Ingrediente pentru varza dulce călită:

  • 1 varză medie
  • 1 ardei gras
  • 1 ceapă
  • 2 roșii
  • 2-3 linguri sos de roșii
  • ulei
  • sare
  • piper
  • boia afumată
  • 1 frunză de dafin
  • mărar proaspăt
Varza dulce calita. Ingredientul care transforma complet reţeta, toti te vor lauda
Varza pentru calit nu trebuie sa fie tocata foarte marunt

Mod de preparare:

Tocați varza solzișori, însă nu foarte mărunt, puneți-o într-un bol și adăugați o linguriță de sare peste ea. Tocați ceapa și ardeiul mărunt, decojiți roșiile și tăiați-le și pe ele cubulețe. Puneți câteva linguri de ulei într-o cratiță pe foc, după care adăugați ceapa și ardeiul tocate, sare și piper.

Amestecați cu o lingură de lemn, iar când ceapa este călită, puneți roșiile și pasta de tomate. După ce au fiert toate împreună timp de câteva minute, este momentul să adăugați frunza de dafin și o linguriță de boia afumată, după care puneți varza tocată.

Amestecați bine, astfel încât toate ingredientele să se omogenizeze și lăsați varza pe foc timp de 30-40 de minute, amestecând din când în când. La început varza își va lăsa apă, după care este posibil să se lipească de fundul vasului, de aceea este important să amestecați periodic.

Când varza s-a călit, opriți focul și adăugați mărarul proaspăt tocat. Dacă mai este nevoie, mai puteți adăuga sare sau piper după gust. Varza dulce călită se servește simplă sau cu mămăligă. Poftă bună!

Urmăriți Impact.ro și pe