Vârsta la care oamenii nu mai pot avea idei geniale. Este dovedit ştiinţific

Ana Anitoiu 04.12.2021, 16:14
Vârsta la care oamenii nu mai pot avea idei geniale. Este dovedit ştiinţific

Vârsta la care oamenii nu mai pot avea idei geniale ar fi fost stabilită în mod greșit de Albert Einstein. Câțiva savanți i-au contrazis teoria și au adus argumente clare ce arată ce marele fizician care a formulat teoria relativității s-a înșelat în această privință. Estimarea lui ar fi fost departe de adevăr.

Care credea Albert Einstein că este vârsta la care oamenii nu mai pot avea idei geniale

Albert Einstein a făcut lumea să înțeleagă strânsa legătură dintre timp și spațiu, precum și impactul pe care îl are gravitatea pe Pământ. Însă, marele fizician a făcut și o declarație greșită conform căreia dacă nu ai avut nicio idee genială până la vârsta de 30 de ani, nu o vei avea niciodată.

În favoarea teoriei sale, Albert Einstein a dat două exemple: Sir Isaac Newton, care a revoluționat domeniul fizicii înainte de a împlini vârsta de 25 de ani, și faptul că aproape toate principiile fizicii cuantice au fost dezvoltate de oameni de știință mai tineri de 30 de ani. De altfel, el a publicat lucrarea despre electrodinamica corpurilor în mișcare, mai târziu cunoscută drept „teoria relativității restrânse”, la vârsta de 26 de ani.

Varsta la care oamenii nu mai pot avea idei geniale
Albert Einstein credea ca oamenii nu mai pot avea idei geniale dupa o anumita varsta

Vârsta reală la care oamenii nu mai pot avea idei geniale

Economistul Ben Jones de la Northwestern University a infirmat această credință înrădăcinată de Albert Einstein în mințile multor savanți. El a adus drept argument vârsta medie la care laureații Nobel au avut cele mai apreciate idei, ce este între sfârșitul anilor 30 și începutul anilor 40. Cercetătorul a precizat că  vârsta medie pentru a câștiga prestigiosul premiu este de 55 de ani.

De asemenea, neurologul Caroline di Bernardi de la Universitatea Goldsmiths din Londra a spus că nu este adevărat că oamenii devin mai puțin inteligenți pe măsură ce înaintează în vârstă. „S-a demonstrat că odată cu vârsta răspunsurile la stimuli sunt mai lente, dar nu înseamnă că creierul tău încetinește”, a declarat specialista.

Pe de altă parte, un alt savant, profesor de istorie și filosofie la Universitatea din Cambridge, Simon Schaffer, a atras atenția asupra faptului că este posibil ca unele să apară devreme, dar oamenii au nevoie de timp pentru a le dezvolta și a le demonstra.

„Trebuie să existe un echilibru: dacă ai multă experiență, ești prea implicat. Dacă ai foarte puțină experiență, nu știi unde să ataci”, este părerea profesorului de istorie și filosofie, care a argumentat că de obicei autoritatea vine odată cu vârsta. Astfel, este posibil ca geniile care se remarcă la vârste mai înaintate să fi avut ideile de început în tinerețe, dar să fi avut nevoie de timp pentru a le cizela și a le susține. Vezi și povestea geniului care la 12 ani a terminat facultatea!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...