Varianta de coronavirus cu 46 de mutații, descoperită în Franța. Ce se știe despre ea și cât de periculoasă poate fi

Beatrice Dumitru 05.01.2022, 12:08
Varianta de coronavirus cu 46 de mutații, descoperită în Franța. Ce se știe despre ea și cât de periculoasă poate fi

Varianta Omicron se răspândește rapid și infectează întreaga planetă, iar datele dovedesc acest lucru, după ce multe țări au înregistrat cifre record de cazuri. Acum, experții au descoperit o nouă mutație a coronavirusului în Franța, fiind atent monitorizată de Organizația Mondială a Sănătății, așa cum s-a procedat și cu celelalte varinante încă de la apariția primelor cazuri.

Ce se știe despre varianta descoperită în Franța și cât de periculoasă poate fi

În Franța, într-un oraș aflat la aproximativ 100 de kilometri de Marsilia, au fost descoperite 12 cazuri de coronavirus cu o nouă mutație. Cercetătorii de la IHU Mediterranee Infection cred că provine din Camerun, deoarece pacientul zero călătorise în țara africană.

Noua varinată de coronavirus cu 46 de mutații și numită B.1.640.2 a fost descoperită pe 10 decembrie și din primele informații nu s-a răspândit foarte mult de atunci. Dar ce înseamnă aceste mutații și dacă noua variantă de coronavirus poate fi mai contagioasă decât virusul original SARS-CoV-2 nu se poate spune cu exactitate, din cauza lipsei datelor disponibile și a numărului mic de cazuri infectat cu această variantă.

Varianta de coronavirus cu 46 de mutații, descoperită în Franța. Ce se știe despre ea și cât de periculoasă poate fi
Nouă varinată descoperită în Franța.

Faptul că B.1.640.2 a fost detectată pentru prima dată la o persoană care călătorise în Camerun nu înseamnă că varianta a apărut și în țara din Africa Centrală. Însă, ratele foarte scăzute de vaccinare favorizează, în general, apariția de noi mutații de coronavirus. În Camerun, doar 2,4% din populație este complet imunizată, potrivit datelor de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, din Statele Unite, notează Deutsche Welle.

Mai rezistentă la vaccinuri și mai contagioasă?

Tulpina B.1.640.2 poartă mutația E484K, care o poate face mai rezistentă la vaccinuri, și mai are și mutația N501Y, văzută pentru prima dată la varianta Alpha, despre care cercetătorii cred că o poate face mai transmisibilă. Aceștia mai spun că tulpina a evoluat, probabil, dintr-un virus mai vechi.

Zeci de variante sunt descoperite tot timpul, dar asta nu înseamnă neapărat că vor fi mai periculoase. Ceea ce face ca o variantă să fie mai periculoasă este capacitatea sa de a se multiplica din cauza numărului de mutații pe care le are în raport cu virusul original”, a spus renumitul epidemiolog Eric Feigl-Ding, membru al Federației Oamenilor de Știință Americani din Washington, pe Twitter.

Atât timp cât campania de vaccinare nu avansează la nivel global, noi variante vor continua să se dezvolte. Uneori sunt inofensive, alteori mai periculoase. Rămâne de văzut ce efecte va avea noua variantă descoperită în Franța, fiind atent monitorizată de Organizația Mondială a Sănătății.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...