Valul de căldură vine și azi peste România. Unde se vor înregistra 40 de grade Celsius

Badea Violeta 17.08.2021, 11:38
Valul de căldură vine și azi peste România. Unde se vor înregistra 40 de grade Celsius

Marți, 17 august, România va fi lovită de un val de căldură cu temperaturi record. Iată ce valori caniculare neobișnuite se vor înregistra și care sunt zonele vizate. Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au făcut anunțul!

România, lovită de un val de căldură

Meteorologii au oferit detalii de ultimă oră despre valul de căldură care se apropie de țara noastră. Acesta va cuprinde România și va aduce temperaturi extrem de ridicate chiar și pentru această perioadă.

ANM avertizează că ne vom topi iarăși din cauza caniculei, disconfortul termic va fi accentuat, mercurul din termometre depășind chiar şi valoarea de 40 de grade Celsius.

Informarea specialiștilor privind valul de căldură extremă intră în vigoare de marți, 17 august și va fi valabilă până miercuri, 18 august, ora 10:00. Sunt vizate, în special, zonele de sud, centru și est. În aceste regiuni, experții anunță că disconfortul termic va fi în continuare accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În sud-vestul Olteniei, izolat, valorile vor atinge chiar și 41 de grade Celsius. De asemenea, canicula se va instala și în județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj.

Aici, temperaturile  maxime se vor situa între 38 şi 40 de grade Celsius. În celelalte regiuni ale României, valorile vor fi cuprinse frecvent între 34 și 37 de grade, dar își vor face prezența și precipitațiile.

Un val de caldura loveste Romania
Un val de caldura loveste Romania

Sunt anunțate și furtuni violente

În zona de vest a țării vor apărea înnorările. Vorbim de Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania, nordul şi centrul Moldovei,dar și de zonele montane.

În noaptea de marți (17 august) spre miercuri (18 august) sunt anunțate ploi torenţiale însoțite de descărcări electrice. În unele regiuni vor fi prezente furtuni violente şi grindină.

În zonele montane, vremea se va menţine caldă, dar va creşte gradul de instabilitate atmosferică. La orele amiezii, înnorările se vor accentua în Carpații Occidentali.

Meteorologii anunță ploi cu caracter torenţial, descărcări electrice, local rafale puternice ale vântului, vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin cumulare, se vor înregistra cantităţi de apa importante, ce vor depăşi local 20…30 l/mp şi izolat 40…50 l/mp.

Pentru cei care vor să dea o fugă la mare, vremea va fi predominant frumoasă. Vântul va sufla slab şi moderat, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse între 27 şi 29 de grade Celsius. Temperatura apei mării va avea valori situate între 23 și 25 de grade Celsius.