Valul „african” de aer care traversează România. Temperaturile urcă brusc

Mihnea Tălău 06.12.2022, 14:54
Valul „african” de aer care traversează România. Temperaturile urcă brusc

Meteorologii anunță că un val de aer tropical va traversa, în această perioadă, țara noastră. Temperaturile vor depăși pe alocuri 15 grade, dublu față de normalul perioadei. Ploile însă vor cuprinde, treptat, tot mai multe regiuni.

Temperaturi mai ridicate decât normalul perioadei

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) spune că la momentul acesta nu avem o situație stabilă a maselor de aer, nu se îndreaptă spre un normal al perioadei. Normal ar trebui să fie cu mult mai rece de atât, iar dacă vom avea variații termice de la o zi la cealaltă, putem spune că, per total, în această săptămână temperaturile vor fi mai ridicate decât în mod normal.

Astăzi, este vorba despre de temperaturi de 10-13 grade chiar mai ridicate, în zona deluroasă din vest, în timp ce în jumătatea de nord a Moldovei, la momentul acesta, vorbim de temperaturi negative. Temperaturile variază foarte mult de la un punct cardinal la celălalt, de la -3 grade Celsius la 13 grade Celsius.

Prognoza meteo zilnică
Prognoza meteo 

În această săptămână temperaturile vor varia destul de mult, însă spre sfârșitul săptămânii vor fi din ce în ce mai ridicate. Dacă astăzi-mâine, în regiunile intracarpatice, temperaturile depășesc uşor 10 grade, de miercuri astfel de valori vor fi regăsite doar în partea de sud-est a teritoriului, în condițiile în care sisteme noroase vor traversa teritoriul țării noastre și vor aduce precipitații cam în toate regiunile.

Cum va fi vremea în următoare zile și de Crăciun

În perioada 12 decembrie 2022 – 19 decembrie 2022, meteorologii anunță că se vor înregistra temperaturi normale pentru mijlocul lunii decembrie, după începutul de iarnă mai friguros. Excepția ar putea să fie zona de nord-est, unde ar putea să fie mai scăzute. Precipitațiile vor fi în cantități normale și prezente în toată țara.

În săptămâna Crăciunului, din intervalul 19 decembrie 2022 – 26 decembrie 2022, temperaturile vor fi normale pentru această perioadă, însă nord-estul țării ar putea să rămână sub temperaturi scăzute. În întreaga țară, precipitațiile vor fi normale, specifice acestei perioade, iar la munte va ninge. Deși pentru mulți magia acestei sărbători este accentuată și de zăpadă, prognoza meteo nu arată în prezent că vor exista și cauze favorabile ninsorii.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...