Valoarea tichetelor de masă va fi majorată. Ce sumă vor primi românii din toamnă

Nicu Stan 18.08.2021, 14:24
Valoarea tichetelor de masă va fi majorată. Ce sumă vor primi românii din toamnă

Valoarea tichetelor de masă și cele de creșă va fi majorată. Ministerul Finanțelor și Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) pregătesc majorarea cuantumului maxim al tichetelor de masă şi majorarea valorii tichetelor de creşă începând cu luna octombrie a lui 2021. Ce sume vor primi românii din toamnă, vedeți în rândurile de mai jos.

Valoarea tichetelor de masă crește cu 8 bani, iar cea a tichetelor de creșă cu 10 lei. De când intră în vigoare legea

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) şi Ministerul Finanţelor pregătesc creșterea valorii maxime a tichetelor de masă şi majorarea valorii tichetelor de creşă, începând din luna octombrie a acestui an, conform prevederilor a două ordine de ministru plasate în secţiunea de Transparenţă Decizională pe site-ul ministerului Muncii.

Astfel, pentru semestrul II al acestui an, începând cu luna octombrie 2021, valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăşi valoarea de 20,09 lei, se precizează în articolul 1 al ordinului de ministru publicat de Ministerul Muncii.

Valoarea tichetelor de cresa creste cu 10 lei
Valoarea tichetelor de cresa creste cu 10 lei

Până în septembrie tichetele de masă nu trec de 20,01 lei

Documentul mai prevede aplicarea noii valori nominale până în luna martie 2022. Legislaţia în vigoare stipulează că până în luna septembrie a anului curent valoarea maximă a unui tichet de masă este de 20,01 lei.

Cel de-al doilea ordin de ministru prevede la articolul 1 că pentru semestrul II al anului 2021, începând cu luna octombrie, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă să se majoreze la 490 lei.

Valoarea tichetelor de creșă, valabilă până în martie 2022

Şi acest act menţionează aplicarea noii valori a sumei lunare pentru tichete de creşă până în luna martie 2022. De asemenea, legislaţia în vigoare prevede că până în luna septembrie a anului curent valoarea nominală lunară a unui tichet de creşă este de 480 de lei.

Cele două ordine de ministru sunt în procedură de transparenţă decizională până pe 25 august.

Cu cât cresc tichetele de masă

Pentru a intra în vigoare, fiecare din cele două ordine de ministru trebuie să fie semnat de miniştrii Finanţelor, respectiv al Muncii şi Protecţiei Sociale, după care trebuie publicat în Monitorul Oficial.

Astfel, valoarea tichetelor de masă va crește cu 8 bani, în timp ce tichetele de creșă se vor majora cu 10 lei, de la 480 de lei, la 490 de lei.

La cât a urcat inflația în luna iulie 2021

Pe de altă parte, rata anuală a inflaţiei a urcat la 5% în luna iulie 2021, de la 3,9% în iunie, în contextul în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 7,64%, serviciile cu 2,74%, iar mărfurile alimentare cu 2,33%.

Preţurile de consum în luna iulie 2021, comparat cu luna iunie 2021 au crescut cu 1%, iar de la începutul anului (iulie 2021 comparativ cu decembrie 2020) majorarea preţurilor este de 4,4%.

La cât a ajuns prognoza de inflație pentru acest an

În plus, rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2020 – iulie 2021) faţă de precedentele 12 luni (august 2019 – iulie 2020) a fost 3,1%. De asemenea, de curând, și Banca Națională a României a majorat la 5,6% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an.

Urmăriți Impact.ro și pe