Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiță, compară pandemia de coronavirus cu un război. Medicul militar spune că îi înțelege pe acei oameni care ezită să se vaccineze, așa că le transmite un mesaj neașteptat.
Medicul Valeriu Gheorghiță spune despre situația sanitară actuală seamănă cu un război, în care inamicul este virusul Covid, iar arma este vaacinul. Cu toate acestea, există români care încă sunt sceptici cu privire la eficiența imunizării, afirmă coordonatorul campaniei de vaccinare. Președintele CNCAV spune că aceste persoane trebuie să fie convinse la timp de beneficiile vaccinării, până nu este prea târziu.
Prezent joi, 11 noiembrie, la lansarea caravanei “Oameni ca Mine”, dedicată educaţiei despre sănătatea publică în context pandemic, organizată şi susţinută de mediul privat, medicul român Valeriu Gheorghiță a comparat pandemia cu un război, din care putem scăpa dacă folosim arma corectă, și anume vaccinul.
„Suntem ca într-un război. Chiar dacă noi nu vedem cu ochiul liber acest inamic, vedem cât de mult rău poate să facă şi acest inamic este virusul. Dar noi avem o armă la îndemână care se numeşte vaccin. Unii ştiu să folosească deja această armă, ştiu cum să se apere şi s-au vaccinat. Sunt încă multe persoane care sunt ezitante, cărora le e frică să folosească acestă armă şi înţelegem acest lucru. Din acest motiv suntem aici, să le arătăm oamenilor cum să folosească această armă, în final cum şi de ce trebuie să se vaccineze”, a spus Gheorghiță, în cadrul evenimentului dedicat campaniei „Oameni ca mine”.
Dacă populația nu se imunizează în număr cât mai mare, inamicul, care este virusul SARS-CoV-2, „va avea mână liberă” în România, avertizează șeful CNCAV.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Va avea drum liber să infecteze în continuare mii de oameni, să genereze multe cazuri grave, care au nevoie de spitalizare, de internare în secţia de Terapie Intensivă… vedem că în momentul de faţă capacitatea secţiilor de Terapie Intensivă este la maxim şi în fiecare zi sute de români mor din cauza COVID-19 pentru că au fost expuşi acestor teorii ale dezinformării și pentru că nu am reuşit să îi convingem la timp de beneficiile şi importanţa vaccinării”, a explicat coordonatorul campaniei de imunizare.
Valeriu Gheorghiţă a afirmat, totodată, că este greu de estimat ce creştere a numărului de cazuri de Covid-19 ar urma să se înregistreze.
“Atât creşterea propriu-zisă, cât şi evoluţia per ansamblu a situaţiei epidemiologice din România ţine, realmente, de modul în care fiecare dintre noi se va implica în această luptă”, a transmis medicul.
Autorităţile estimează că, în perioada următoare, scăderea numărului de infectări va stagna. Dr. Gheorghiță nu exclude să se înregistreze o nouă creştere a cazurilor de Covid. Acest lucru ar urma să se întâmple deoarece a început sezonul rece şi oamenii stau mai mult în spaţii închise. De asemenea, s-a reluat activitatea de învăţământ, ca urmare, interacţiunea şi mobilitatea oamenilor sporeşte.
“Din fericire, numărul de cazuri noi este în scădere şi acest lucru este, încă, bine. Estimarea, pentru că noi nu ghicim, noi facem nişte estimări bazându-ne pe nişte date, este că în perioada următoare, într-o perioadă de o săptămână, două săptămâni, vom stagna din această scădere.
(…) Nu este exclus să înregistrăm o nouă creştere a numărului de cazuri pentru că interacţiunea şi mobilitatea oamenilor creşte prin faptul că, evident, s-a reluat şi activitatea de învăţământ, acolo unde s-a putut, în format fizic. Suntem în plin sezon rece şi stăm din ce în ce mai mult în spaţii închise, unde există interacţiune apropiată între oameni, acest lucru asociază o creştere a riscului de infectare şi, din acest punct de vedere, nu avem niciun motiv să credem că situaţia va fi numai într-o direcţie bună în perioada următoare. Cu atât mai mult cu cât, în momentul acesta, la o rată de vaccinare în populaţia eligibilă peste 12 ani de circa 43%, este evident că nu este în avantajul nostru”, a declarat şeful CNCAV, Valeriu Gheorghiţă.