Valeriu Gheorghiță, despre ce se întâmplă cu românii vaccinați cu dozele problemă ale vaccinului AstraZeneca

Nicu Stan 12.03.2021, 12:25
Valeriu Gheorghiță, despre ce se întâmplă cu românii vaccinați cu dozele problemă ale vaccinului AstraZeneca

Valeriu Gheorghiță, despre ce se întâmplă cu românii vaccinați cu dozele problemă ale vaccinului AstraZeneca. Vaccinarea cu acest vaccin va continua în țara noastră, mai ales că România nu a primit doze din lotul respectiv.

Valeriu Gheorghiță a anunțat ce se întâmplă cu românii vaccinați cu dozele problemă ale vaccinului AstraZeneca

Valeriu Gheorghiță a anunțat despre ce se întâmplă cu românii vaccinați cu dozele problemă ale vaccinului AstraZeneca. În plus, vaccinarea cu dozele care au cauzat probleme în Italia continuă în România, însă vor fi retrase dozele de vaccin din lotul cu probleme.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a declarat că nu există motive de îngrijorare privind lotul problemă de la AstraZeneca. Totodată, el spune că în acest moment nu există nici o dovadă care să ateste o legătură între vaccin și aceste evenimente trombotice.

Vaccinul AstraZeneca a cauzat probleme în mai multe tari
Vaccinul AstraZeneca a cauzat probleme în mai multe tari

Bărbatul mort după vaccinare avea antecedente de infarct miocardic

Nu există nici o legătură între moartea bărbatului și administrarea vaccinului anti-Covid. Era vorba de o persoana care avea antecedente de infarct miocardic. Tot ceeea ce s-a intamplat a fost un alt episod de infarct miorcardic. Mortalitatea unei boli cardiovasculare e pe primul loc în România”, a spus Valeriu Gheorghiță, în direct la Aleph News.

În acest moment nu există nici o legătură care să ateste o legătură între vaccin și aceste evenimente trombotice. S-au făcut analize la peste 10 mii de persoane vaccinate cu acest ser și s-a observat că nr. de cazuri trombotice este chiar mai redus decât în rândul persoanelor care nu se vaccinează. Acest raport va fi înaintat către EMA”, continuă Valeriu Gheorghiță.

Vaccinarea cu AstraZeneca continuă în România

Vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca va continua în România, însă autoritățile au decis, ieri, ca măsură de extremă precauție, scoaterea din centrele de vaccinare, acolo unde au fost distribuite, a acelor doze rămase din lotul ABV2856, pentru care s-au semnalat probleme în Italia. Acestea vor fi înlocuite cu alte doze, din alte loturi primite de România de la AstraZeneca, a informat un comunicat al CNCAV.

Este vorba de 4.257 de doze care se regăsesc în centrele de vaccinare din județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova. Acestea vor fi retrase și ”puse în carantină”, adică păstrate în condițiile recomandate de către producător.

Vaccinurile retrase fac parte dintr-un lot mai mare

Astfel, procesul de vaccinare va continua, iar persoanele care au făcut deja prima doză cu vaccin AstraZeneca, indiferent din ce lot ar proveni, au asigurat rapelul, adică cea de-a doua doză necesară.

Vaccinuri retrase din uz fac parte dintr-un lot mult mai mare, respectiv de 81.600 de doze, care a ajuns în România pe data de 7 februarie. Dintre acestea, au fost utilizate 77.049 de doze. Au fost distribuite în următoarele județe: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui.

Vaccinurile cu probleme nu au ajuns în România

În ceea ce privește întregul lot ABV5300, din care 1,6 milioane de doze au fost distribuite în 17 țări din Uniunea Europeană (Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia,Olanda, Polonia, Spania, Franța, Islanda), pentru care mai multe state au hotărât de a suspenda temporar vaccinarea cu serurile din lotul respectiv și pentru care Agenția Europeană a Medicamentului a demarat o investigație, România NU a primit doze din acest lot.

Deciziile au fost următoarele, arată un comunicat al CNCAV:

1. Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului;

2. Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România;

3. Se înlocuiesc cele 4257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat”.

Menționăm faptul că această decizie a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre. Reiterăm faptul că decizia de carantinare a lotului respectv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia”, precizează CNCAV.

Urmăriți Impact.ro și pe