Valea ascunsă din inima Europei, destinația turistică de pus pe lista de dorințe pentru 2022

Cătălina Burghelea 30.12.2021, 14:03
Valea ascunsă din inima Europei, destinația turistică de pus pe lista de dorințe pentru 2022

La mai puțin de o oră de mers cu mașina de capitala Sloveniei, Ljubljana, se află o destinație minunată, de care puțină lume știe. Este supranumită valea ascunsă din inima Europei, datorită amplasării sale geografice, nefiind cu adevărat înregistrată pe radarul turistic. Regiunea se întinde până la granița cu Italia și are o combinație magică de vin și mâncare rafinată, peisaje carstice și castele medievale.

Descoperă valea ascunsă din inima Europei

Are chiar și propriul microclimat, un mică amprentă a Mediteranei prinse între munți de calcar. Valea Vipava este un loc creat pentru aventuri în aer liber, fie pe jos, pe două roți sau cu parapanta plutind deasupra naturii. Iată câteva dintre obiectivele de neratat ale Văii Vipavei, pentru care merită vizitată în 2022.

Cu Podișul Pădurii Trnovo la nord și Podișul Carstic la sud, nu este de mirare că Valea Vipava este una dintre cele mai fertile regiuni din Europa. Aici, vântul aprig de burja, pe care italienii îl numesc bora și croații – bura -, străbate valea, curățând atmosfera și aducând condiții optime de creștere pentru vinurile de top din Slovenia.

Ce destinație de vacanță merită pusă pe lista de dorințe pentru 2022

Zeci de crame, plus nenumărate podgorii de familie, produc vinuri serios subestimate, multe dintre ele folosind struguri indigeni din Slovenia, inclusiv soiurile zelen și pinela alb.

Același vânt care suflă prin podgorii este un motiv important pentru care prosciutto-ul uscat la aer din Valea Vipava rivalizează cu omologul său italian. Iar acest microclimat mediteranean blând înseamnă că valea este plină de livezi care geme de caise, piersici și curmali, potrivit CNN.

La 1000 de km de România se află un loc magic

Pentru iubitorii de mâncare, în Valea Vipava există totul, de la rețete rustice la rafinate, de la preparate gătite în case, în fermele agroturistice, până la cele din restaurante cu stele Michelin. De fapt, două dintre cele șase restaurante cu stele Michelin ale Sloveniei se află aici: Dam din Nova Gorica și Gostilna Pri Lojzetu, amplasate într-o frumoasă clădire în stil paladian din secolul al XVII-lea, Dvorec Zemono, lângă Vipava.

Valea Vipava este cea mai instagramabilă zonă

Vipava cuprinde o mulțime de minuni turistice, fiind o bază fermecătoare din care să explorezi regiunea, mai ales dacă îți plac licorile bahice. Izvorul în formă de deltă a râului Vipava și izvoarele năvalnice aduc și mai multă frumusețe acestui oraș cu clădiri în stil baroc, poduri frumoase și Turnul medieval Baumkirchner, care plutește deasupra râului.

Pentru vederi înalte ale orașului, există o excursie pe potecă, până la ruinele Castelului Vipava din secolul al XI-lea. O altă opțiune este o vizită la Muzeul Vinului și la Vinoteca Vipava, pentru a degusta vinurile din regiune.

2.000 de ani de istorie într-un singur loc

În Ajdovščina, unul dintre cele mai mari orașe din regiune, se află rămășițele cetății romane Castra, lângă râul Hubelj. Construit în jurul secolului al III-lea, este cel mai mare zid roman din Slovenia care a supraviețuit trecerii timpului, iar vizitatorii pot afla mai multe despre moștenirea romană în Colecția Muzeului Ajdovščina din apropiere.

De asemenea, există un salt de câteva secole, la câțiva kilometri distanță spre vest, în minunatul sat medieval Vipavski Križ. Aleile sale înguste sunt bune pentru plimbări, iar atracțiile includ biserica în stil baroc și un tur al Mănăstirii Capucinilor, cu biblioteca sa impresionantă de manuscrise rare și colecția de artă barocă.

Admiră lumea prin Fereastra Naturală Otlica

În acest peisaj calcaros plin de frumuseți din Valea Vipava, există unul care iese în evidență. Pe marginea Podișului Pădurii Trnovo se află Fereastra Naturală Otlica (Otliško okno), o gaură în calcar care dezvăluie o priveliște a Văii Vipava care îți taie respirația.

Este nevoie de aproximativ trei ore, pentru a face circuitul, dacă urmezi traseul bine marcat care începe în Pale Sport Park din Ajdovščina. Terenul este abrupt și stâncos, așa că vei avea nevoie de o condiție fizică bună. Însă, priveliștile vor merita efortul.

Urmăriți Impact.ro și pe