Val de cutremure în zona Vrancea. Ce magnitudine au avut seismele

Beatrice Dumitru 11.04.2023, 09:40
Val de cutremure în zona Vrancea. Ce magnitudine au avut seismele

Vrancea este cea mai activă zona seismică din România, iar de la începutul lunii aprilie și până în prezent aici au avut loc șapte cutremure. Marți dimineață s-au produs două seisme, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Ce magnitudine au avut acestea.

Ce magnitudine au avut cele două cutremure

De la începutul lunii aprilie, în zona seismică Vrancea au avut loc şapte cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,7 şi 3,3 pe scara Richter, iar în zona Olteniei, în judeţul Gorj, s-au produs cinci cutremure cu magnitudini între 2 şi 2,7. Alte două seisme au avut loc marți dimineață, 11 aprilie, în Vrancea.

Primul seism, cu magnitudinea de 3,3 pe Richter, a avut loc la ora 2:34, la adâncimea de 103 kilometri şi s-a înregistrat în apropierea următoarelor oraşe: 45 km vest de Focşani, 65 km nord de Buzău, 65 km est de Sfântu-Gheorghe, 77 km est de Braşov, 96 km nord-est de Ploieşti şi 97 km sud de Bacău.

Al doilea cutremur a avut magnitudinea de 3,1, s-a produs la ora locală 5:05 la adâncimea de 76 de kilometri și a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 35 km vest de Focşani, 67 km nord de Buzău, 74 km est de Sfântu-Gheorghe, 88 km est de Braşov, 89 km sud-vest de Bârlad şi 91 km sud de Bacău.

Val de cutremure în zona Vrancea. Ce magnitudine au avut seismele
Două cutremure s-au produs în Vrancea.

Cele mai puternice seisme produse în Vrancea

Cel mai puternic cutremur din Vrancea a avut 7,9 grade pe scara Richter. Produs în 1802, acesta a fost simțit din Moscova până în Istanbul, iar cronicile spun că în București s-au prăbușit turlele tuturor bisericilor.

138 de ani mai târziu, în 1940, un seism cu magnitudinea 7,4 s-a produs la o adâncime de 133 de km și a durat trei minute, iar efectele sale au fost devastatoare. Numărul morților a fost estimat la 1.000, iar cel al răniților la 4.000.

În martie 1977, un nou cutremur cu magnitudinea 7,2, a avut loc în Vrancea. Acesta este considerat cel mai mare seism din România, din cauza numărului mare de morți, 1570 de victime, aproape 1.400 dintre acestea în București, unde peste 33 de clădiri și blocuri mari s-au prăbușit. Epicentrul a fost localizat la o adâncime de 100 de km, iar unda de șoc s-a simțit în aproape întreaga Peninsulă Balcanică.

Cel mai puternic cutremur din România din acest an, cu magnitudinea 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...