Val de cutremure în Hawaii. Cel mai puternic a avut 6,2 grade pe scara Richter

Cătălina Burghelea 11.10.2021, 06:00
Val de cutremure în Hawaii. Cel mai puternic a avut 6,2 grade pe scara Richter

Două cutremure puternice au lovit duminică, 10 octombrie, coasta insulei mari din Hawaii, zdruncinând locuitorii și provocând căderea obiectelor de pe rafturi.

Nu există amenințare de tsunami

Studiul geologic al SUA afirmă că primul cutremur a avut magnitudinea de 6,1 și a lovit sudul orașului Naalehu. Agenția spune că un cutremur cu magnitudinea de 6,2 a avut loc aproximativ 20 de minute mai târziu în aceeași zonă.

Serviciul Național de Meteorologie din Honolulu a declarat că nu există nicio amenințare de tsunami.

La o benzinărie din Naalehu, ușile frigiderului au fost deschise de tremur și obiectele au căzut la pământ. Nu au fost raportate răniri.

Serviciul Național de Meteorologie din Honolulu declară că nu a rezultat nicio amenințare de tsunami în urma unui cutremur cu magnitudinea 6,2 care a lovit sudul insulei Hawaii.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Cutremurul a fost resimțit pe toată insula Hawaii

Potrivit Studiului Geologic al SUA, s-a înregistrat o zguduitură puternică pe toată insula Hawaii și pe majoritatea insulelor principale. Locuitorii din Oahu au raportat că au simțit cutremurul și peste 1.300 de mesaje confirmau zdruncinătura.

Cutremurul inițial a fost urmat de un altul cu magnitudinea de 4,3 în aceeași zonă și cel puțin alte cinci replici de 2,5 sau mai mari.

Centrul de avertizare asupra tsunami-urilor din Pacific a declarat că primul cutremur a avut loc duminică, la ora 11:49, în largul coastei Kau a insulei mari.

Ce spun oamenii de știință

USGS a stabilit inițial magnitudinea cutremurului la 6,1, dar ulterior a ridicat-o la 6,2.

Ken Hon, om de știință responsabil la Observatorul Vulcanului Hawaiian, a declarat că seismul nu are legătură cu erupția în curs a vulcanului Kilauea.

Webcam-urile și alte fluxuri de date nu indică niciun impact asupra erupției, cu excepția câtorva căderi minore raportate în craterul Halemaumau, a spus el.

Ultimul cutremur puternic a avut loc în 2018

Judecând după cât de adânc este epicentrul, a spus Hon, cutremurul este probabil legat de îndoirea plăcii oceanice din greutatea lanțului insular din Hawaii, o sursă comună pentru cutremure în această zonă.

Ultimul cutremur cu magnitudinea de 6,0 sau mai mare care a lovit Hawaii a fost cel de 6,9 din 4 mai 2018.

În timp ce Apărarea Civilă Hawaii a declarat că nu a are deocamdată informații că s-ar fi produs daune, intensitatea seismului ar fi putut duce la „daune foarte ușoare clădirilor sau structurilor (prost construite), potrivit USGS.

USGS a raportat inițial magnitudinea cutremurului la 6,1, dar ulterior a crescut la 6,2. Cutremurele de această magnitudine pot provoca daune grave.

Mărturiile localnicilor dau fiori

Oamenii din insula Hawaii și până la Kauai au simțit cutremurul. O hartă USGS a arătat câteva rapoarte ale locuitorilor.

„Stăteam aici, uitându-mă la toată lumea, și mi s-a părut că-mi fuge pământul de sub picioare. Am simțit asta de două ori”, a spus Angela Reich, angajată Hawaii Airlines la Aeroportul Internațional Kona.

Locuitorii din Waikiki, precum și din vestul orașului Oahu, au simțit, de asemenea, seismul.

Cel puțin șase replici au fost raportate aproape imediat după cutremurul inițial. Cel mai puternic a avut magnitudinea de 4,3, care a avut loc la doar cinci minute după primul cutremur.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...