Editorial Alin Buzărin

Vai de noi! Cazul Vaida sau bolovanul azvârlit în capul credibilității televiziunii

Alin Buzărin 23.03.2021, 18:04
Vai de noi! Cazul Vaida sau bolovanul azvârlit în capul credibilității televiziunii

Scena e de-a dreptul neverosimilă! Mirela Vaida, amfitrioana Accesului Direct de la Antena 1, e atacată  în platou, cu un bolovan, de o femeie despuiată. Nebuna aruncă pietroiul în direcția prezentatoarei, care țipă, înspăimîntată. Un flăcău nu foarte sprinten aleargă să imobilizeze agresoarea. Suntem într-un studio tv din România, în martie 2021!

Lumea fără ”aplaudaci”

Din rațiuni a căror explicație e superfluă și se rezumă într-un singur cuvânt, PANDEMIE, din platourile emisiunilor de orice fel a dispărut publicul. Vreme de trei decenii, de când acei deja legendari aplaudaci, culeși din rândurile celor fără prea multă treabă pe-acasă sau pe la serviciu, năimiți cu sume modice, populează platourile emisiunilor, nu s-a pomenit să se atenteze la integritatea prezentatorului.

Se întâmplă acum, când aplaudacii au trecut în conservare, iar studiourile au devenit cazemate aseptice, unde nu pătrunde nimeni în afara celor aflați pe listă.

Cum a fost posibil?

Personal, tot de aproape trei decenii, umblu prin studiourile tv. Și înainte vreme erai legitimat la intrarea în incintă, însă de când cu pandemia, ești filtrat, verificat, testat. Acum câteva săptămâni, de exemplu, în sediul Pro TV din ”Pache” am fost chemat cu o jumătate de oră mai devreme pentru a fi testat rapid anti-Covid, într-un cort, cu bățul băgat regulamentar pe nas.

Peste tot sunt șervețele umede sau uscate, măști, bodyguarzi, hectolitri de dezinfectacnt, nimeni nu se învârte prin peisaj fără treabă. În aceste condiții, cum a pătruns acea persoană în platou, despuiată, complet? Cum nu s-a sesizat nimeni că e un intrus prin preajmă? Cum de a apucat să treacă de filtrul de la intrare, cum de a intrat în platou, când a avut vreme să se dezbrace, și unde, că doar n-o fi venit de afară așa, măcar de frig, dacă nu de rușinea de a se sui nud în tramvai?? Sunt întrebări la care nu se poate răspunde altfel decât ducând realitatea în zona fake-ului! N-au cum să se plimbe nebunii despuiați prin studiouri câtă vreme acolo n-au acces sub nicio formă cei fără treabă, chiar dacă sunt îmbrăcați decent și n-au bolovani mai măcar pietricele asupra lor!

Oare crede cineva?

Nu e acum de analizat prea în profunzime nivelul ”Accesului Direct”, pentru că acea profunzime pur și simplu nu există. Habitatul catodic al lui Viorel și al Vulpiței e departe de orice reper cultural, e oglinda bine finanțată a mizeriei morale a societății noastre, se adresează unui eșanton (din păcate, numeros) de fani ai zonelor subculturale, însă de-aici, de la fetidul moral servit în numele ratingului, până la o agresiune situată la un pas de lapidarea live a prezentatoarei, e cale lungă!

Sigur că în numele ratingului se pot face multe, însă nu chiar orice. Nu poți fi credibil cu o astfel de secvență nici măcar în ochii gospodinelor cu bigudiuri, capot matlasat și monturi la picioare, care pun gogoșari la borcan în pauzele de publicitate. Povestea e atât de străvezie și de puțin verosimilă, încât ne-am mira mai puțin dacă ar intra din senin un elefant în studio, ar pica un meteorit prin acoperiș sau ar năvăli printre elementele de butaforie puhoaiele Dâmboviței ieșiete năvalnic din matcă. E o făcătură de cea mai joasă speță, pe care n-o domolește nicio explicație oficială și nicio sechelă ulterioară a prezentatoarei, care va face pe șocata încă un deceniu după acest penibil episod.

Când ne deșteptăm?

Nu e de sperat în vreo intervenție hotărâtă a CNA-ului, domnii de-acolo sunt atenți la sensul anumitor fraze, dau amenzi pentru nuanțe de exprimare, nu pentru nebune despuiate care dau de-a azvârlita cu bolovani prin platouri. E de nădăjduit însă ca publicul să se mai trezească nițel și să nu mai înghită pe nemestecate tot felul de ghiveciuri dubioase, numite cu larghețe emisiuni tv.

Dacă nu ne deșteptăm, va veni vremea în care nebuna nu doar va azvârli bolovanul, ci va face și treaba mare în studio, în direct și la oră de vârf. În numele ratingului, prezentatorii și producătorii îi vor oferi hârtie igienică și-i vor ura să-i fie de bine!

Urmăriți Impact.ro și pe
Alin Buzărin
Editorialist, un gazetar cu o vastă experianță în presa din România, Alin Buzărin semnează de două ori pe săptămână opinii și editoriale pentru Impact.ro. Cel mai probabil îl...