Vaccinarea devine obligatorie în Grecia pentru persoanele de peste 60 de ani. Amenda lunară pentru cei care nu se conformează

Iancu Andreea, Diana Alexandra 17.01.2022, 18:44
Vaccinarea devine obligatorie în Grecia pentru persoanele de peste 60 de ani. Amenda lunară pentru cei care nu se conformează

Autoritățile elene iau noi măsuri în contextul epidemiologic actual, impunând restricții dure pentru cei nevaccinați anti-Covid. Astfel, conform reglementărilor actuale, vaccinarea devine obligatorie în Grecia, în cazul persoanelor de peste 60 de ani. Cei care nu respectă această regulă sunt pasibili de o amendă lunară substanțială.

Persoanele de peste 60 de ani, amendate dacă nu se imunizează anti-Covid. Vaccinarea devine obligatorie în Grecia

Începând de luni, persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, ar urma să fie amendate dacă nu se imunizează anti-Covid, după ce autoritățile din Grecia au stabilit vaccinarea împotriva coronavirusului drept obligatorie. Această nouă reglementare a fost anunțată încă din luna noiembrie a anului trecut, însă urmează să intre în vigoare de săptămâna aceasta.

Autoritățile sanitare urmează să transmită informațiile privind cetățenii nevaccinați către autoritățile financiare pentru a putea fi aplicate amenzi celor care nu s-au imunizat anti-Covid. Sumele care urmează să se strângă în urma acestei proceduri vor urma să fie folosite pentru a susține spitalele din Grecia. Astfel, toate persoanele care se încadrează în categoria de vârstă de peste 60 de ani trebuie să plătească o taxă lunară de 100 de euro în cazul în care nu se vaccinează împotriva Covid-19.

Vaccinarea obligatorie pentru persoanele de peste 60 de ani, în Grecia
Vaccinarea obligatorie pentru persoanele de peste 60 de ani, în Grecia

Cum poate fi evitată amenda. Declarația premierului din statul elen

Premierul Kyriakos Mitsotakis a făcut o precizare importantă pentru cetățenii greci afectați de noua reglementare privind vaccinarea obligatorie. Acesta consideră că singura modalitate și cea mai simplă pentru a evita costurile suplimentare este doar vaccinarea. Oficialul elen încearcă astfel să impulsioneze populația vârstnică, despre care specialiștii susțin că se află în categoria de risc pentru formele grave de Covid-19, să se vaccineze.

„Vă vaccinaţi şi nu plătiţi nicio amendă”, a precizat premierul grec pentru postul de televiziune ANT1, într-un interviu acordat săptămâna trecută.

Măsura anunțată se bucură deja de succes. Ce alt stat ar putea să introducă vaccinarea obligatorie

Deocamdată, primele date raportate de către autoritățile elene arată că măsura este una de succes. Încă de la anunțul privind sancțiunile asupra vârstnicilor nevaccinați, în urmă cu șase săptămâni, aproximativ 217.000 de persoane cu vârsta de peste 60 de ani s-au vaccinat. Astfel, rata de vaccinare în rândul acestei grupe de vârstă a ajuns la 90%.

Premierul Mitsotakis a eliminat din discuție vaccinarea obligatorie pentru alte grupe de vârstă. Oficialul elen a precizat că motivul pentru această nouă reglementare are la bază formele grave de Covid-19 și nevoia de internare în multe dintre cazurile de îmbolnăvire în rândul aceste categorii, care pune presiune asupra sistemului sanitar din Grecia. Totodată, o măsură asemănătoare ar putea fi votată și în Austria, după ce autoritățile au început să dezbată posibilitatea ca toate persoanele cu vârsta peste 18 ani care au reședința principală sau secundară în Austria să se vaccineze.

Urmăriți Impact.ro și pe