Vaccinarea cu AstraZeneca va continua în România. Lotul problematic, despre care Gheorghiță spusese că nu fusese folosit la noi, pus în carantină

Ioana Bucur 11.03.2021, 23:34
Vaccinarea cu AstraZeneca va continua în România. Lotul problematic, despre care Gheorghiță spusese că nu fusese folosit la noi, pus în carantină

Peste 77.000 de doze de vaccin AstraZeneca din lotul problematic au fost folosite la noi în țară. Cu toate astea, vaccinarea cu AstraZeneca va continua în România. Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a declarat că cei care au fost imunizați cu serul nu au niciun motiv să intre în panică.

Peste 77.000 de doze de vaccin AstraZeneca din lotul problematic, folosite în România

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a precizat că românii care au fost vaccinați cu doze din lotul problematic de AstraZeneca, retras în Italia, nu au motive de îngrijorare, neexistând dovezi ce să ateste vreo legătură între vaccin și evenimentele adverse raportate în alte țări.

„Evenimentele trombotice presupun apariția cheagurilor de sânge și pot cauza consecințe medicale în funcție de localizarea acelui cheag. Din acest punct de vedere, nu avem o atitudine particulară pentru persoanele vaccinate atât cu dozele din lotul 2856 cât și cu cel din celelalte tipuri de vaccinuri. Din punct de vedere statistic, ca și în populația generală nevaccinată, există probabilități diferite de apariție a unor evenimente cardiovasculare, neurologice. În România, principala cauză de mortalitate este reprezentă de afecțiunile cardiovasculare.

Din toate aceste motive și având în vedere frecvența acestor evenimente raportate, centralizat la nivel european, nu arată o incidență mai crescută decât se întâmplă în mod obișnuit în rândul populației. Nu este nevoie la acest moment de o conduită particulară pentru aceste persoane deja vaccinate. Trebuie să nu intrăm în panică. Atunci când apar modificări în starea de sănătate, luăm legătura cu medicul de familie sau serviciul de urgență, însă nu trebuie să intrăm în panică la acest moment pentru că nu este cazul”, a declarat Gheorghiță, la Digi24.

Ce spune Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, despre serul produs de Astra Zeneca
Ce spune Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, despre serul produs de Astra Zeneca

Vaccinarea cu AstraZeneca va continua în România

Italia a decis suspendarea vaccinării cu acest tip de vaccin din lotul problematic, în urma apariției a două „evenimente majore de natură trombotică pe un lot ABV2856”.

„Am făcut o evaluare cât se poate de rapidă a tipului de vaccin pe care l-am primit și al loturilor transmise, în România prima tranșă recepționată pe 7 februarie a fost din acest lot, de aproximativ 81.600 de doze și au fost utilizate 77.049 de doze din acest al doilea lot de ABV2856. Au mai rămas neutilizate 4257 de doze. Sunt carantinate. Ele vor fi păstrate. În momentul în care vom avea o concluzie a EMA, vom decide ce se va întâmpla cu acest lot”, a adăugat Gheorghiță.

Potrivit unui comunicat CNCAV, transmis joi seara, vaccinarea cu AstraZeneca va continua în România. Ca măsură de precauție, autoritățile au decis scoaterea din centrele de vaccinare în care au fost distribuite, a dozelor rămase neutilizate din lotul problematic, ABV2856, și înlocuirea lor cu alte doze primite de țara noastră tot de AstraZeneca. Este vorba de 4.257 de doze care se regăsesc în centrele de vaccinare din județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova. Aceste doze vor fi retrase și „puse în carantină”, adică păstrate în condițiile de frig pe care le recomandă producătorul.

Dozele retrase fac parte dintr-un lot de 81.600 de unități, ce a ajuns în țară în data de 7 februarie. Până acum au fost folosite 77.049, distribuite în județele: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui.

Autoritățile au anunțat că România nu a primit nicio doză din lotul ABV5300, pentru care anumite state europene au decis suspendarea temporară a vaccinărilor și pentru care Agenția Europeană a Medicamentului a demarat o investigație,

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...