Vaccinare obligatorie în România, după apariția Omicron. Marcel Ciolacu: “Exclus să susțin vreodată asta”

Cătălina Burghelea 02.12.2021, 07:48
Vaccinare obligatorie în România, după apariția Omicron. Marcel Ciolacu: “Exclus să susțin vreodată asta”

Comisia Europeană, prin Ursula von der Leyen, susține că vaccinarea ar trebui să devină obligatorie la nivelul UE, pentru a ajuta la combaterea cazurilor în creştere de coronavirus, precum şi a noii variante Omicron. Șeful PSD, Marcel Ciolacu, nu este de acord cu această măsură și spune că nu o va susține niciodată.

Marcel Ciolacu dă cărțile pe față despre vaccinarea obligatorie în România

Preşedintele social-democraților Marcel Ciolacu nu vrea ca vaccinarea să devină obligatorie în țările membre ale Uniunii Europene, inclusiv în România, însă, recomandă oamenilor să se imunizeze împotriva virusului sars-Cov-2. Acesta a răspuns astfel unei declarații a Ursulei Von der Leyen, care a precizat că UE ar trebui să ia în calcul introducerea obligativității vaccinurilor ca reacție față de răspândirea rapidă a noii tulpini Omicron.

„Exclus ca eu vreodată să susţin vaccinarea obligatorie”, a spus Ciolacu la România TV.

„Preşedinta Comisiei are dreptul la opinie. Eu am trăit sub comunism. Toate lucrurile se impuneau. Cred, în continuare şi cu convingere, că nu trebuie impusă vaccinarea obligatorie. Este dreptul fiecăruia să decidă”, a adăugat liderul PSD.

Șeful PSD nu susține imunizarea cu forța

Deși este împotriva vaccinării cu forța, Marcel Ciolacu recunoaște că s-a imunizat de trei ori anti-Covid. Politicianul este de părere că fiecare dintre noi are dreptul să decidă pentru sănătatea sa. Ce-i drept, antivacciniștii trebuie să respecte şi dreptul la viaţă al celui care a ales să se protejeze prin vaccin de noul coronavirus, potrivit spuselor lui Ciolacu.

„Eu m-am vaccinat de trei ori. Mă uit în fiecare seară să văd dacă am solzi, coadă sau degete mai lungi. Nu, nu s-a întâmplat. Sunt la fel de sănătos. Adevărat, cel care nu se vaccinează trebuie să respecte şi dreptul meu la viaţă. El va avea mai multe lucruri de respectat decât mine, care m-am vaccinat”, a explicat președintele social-democrat.

Ursula von der Leyen, de acord cu vaccinarea obligatorie
Ursula von der Leyen, de acord cu vaccinarea obligatorie

Ursula Von der Leyen vrea ca UE să impună acest lucru

Șefa Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a precizat, miercuri, 1 decembrie, că este nevoie de o dezbatere privind vaccinarea obligatorie împotriva Covid în UE.

„Este nevoie de discuţii şi de o abordare comună, dar este o discuţie care trebuie purtată”, a spus Von der Leyen.

Uniunea Europeană ar trebui să discute dacă este necesară vaccinarea obligatorie pentru a ajuta la combaterea cazurilor în creştere de COVID-19, precum şi a noii variante Omicron, a declarat preşedintele CE.

„Cred că este de înţeles şi potrivit să avem această discuţie acum, cum putem încuraja şi, eventual, să ne gândim la vaccinarea obligatorie în Uniunea Europeană. Acest lucru necesită discuţii. Acest lucru necesită o abordare comună. Dar este o discuţie care cred că trebuie purtată”, a continuat von der Leyen în timpul unei conferinţe de presă.

Presiuni pe oameni, pentru a se vaccina

Unele state europene se gândesc serios să impună obligaţia privind vaccinarea anti-Covid în condiţiile în care numeroşi cetăţeni refuză să se imunizeze. În Germania, spre exemplu, viitorul cancelar Olaf Scholz şi-a exprimat sprijinul pentru a face obligatoriu vaccinul şi a cerut un vot parlamentar asupra planului. Pe de altă parte, guvernul elen a impus o amendă lunară de 100 de euro persoanelor de peste 60 de ani care nu sunt vaccinate, numind-o taxă de sănătate.

Von der Leyen a menţionat că 77% dintre adulţii din UE sunt vaccinaţi şi că imunizarea completă şi utilizarea pe scară largă a vaccinurilor de rapel rămân cea mai bună soluție de a lupta împotriva pandemiei de coronavirus.

Urmăriți Impact.ro și pe