Vacanţele elevilor, decalate pe regiuni geografice. Anul şcolar ar începe la date diferite

Stan Filon, Ioana Nicolae 20.04.2021, 19:14
Vacanţele elevilor, decalate pe regiuni geografice. Anul şcolar ar începe la date diferite

Elevii din România ar putea începe școala la date diferite, în funcție de zona în care locuiesc! Așadar, și vacanțele vor putea fi luate la date diferite. Aceasta este propunerea unui parlamentar USR-PLUS care nu are însă nicio legătură cu educația și sistemul de educație din România.

Vacanţele elevilor ar putea fi decalate pe regiuni geografice

Deputatul USR-PLUS Alin Apostol a depus o inițiativă legislativă pentru completarea art. 94 la Legea educaţiei naţionale nr. 1 din 5 ianuarie 2011. Inițiativa legislativă propune modificarea modului în care iau vacanţe elevii şi avansarea începerii anului şcolar în funcţie de anul de studiu.

”Susțin adoptarea unui ‘nou model de vacanță’ pentru elevii României. Un model, ce s-a dovedit de succes în multe țări europene, poate fi și o soluție cu impact pozitiv asupra economiei naționale. Și în România, putem implementa împărțirea teritoriului pe zone geografice. Fiecare macroregiune intră în vacanța intersemestrială cu durata de 1 săptămână pe rând și fără suprapunere. O simplă succesiune poate avea un impact major: stimulează creșterea turismului intern, aduce un impact pozitiv asupra domeniului hotelier și a celorlalte segmente HoReCa, elimină blocajele din traficul rutier, dar și aglomerația din stațiuni. Putem dubla această stimulare a economiei cu susținerea educației printr-o succesiune a datei de debut al anului școlar în septembrie”, susţine deputatul USR PLUS Alin Apostol într-un comunicat de presă citat de hotnews.ro.

Vacantele elevilor ar putea fi decalate pe regiuni geografice
Vacantele elevilor ar putea fi decalate pe regiuni geografice

Care ar fi scopul modificărilor aduse de proiectul USR-PLUS

În același proiect, deputatul USR-PLUS propune și ca ”începerea anului şcolar pentru clasele 0 până la clasa a IV-a inclusiv, a VIII-a şi a XII-a in prima zi de luni a lunii septembrie, iar pentru clasele a V-a până la a VII-a inclusiv şi a IX-a până la a XI-a inclusiv in a treia zi de luni a lunii septembrie”.

În expunerea de motive, deputatul spune că așa ar putea fi ajutată economia țării, dar se poate decongestiona și traficul rutier. Vacanţele școlare decalate pe regiuni geografice ar duce la ”stimularea creşterii sectorului turism şi în principal a sectorului din industria hotelieră şi a serviciilor alimentare, în special a unităților care pregătesc şi servesc alimente şi băuturi (HoReCa) -care au fost de asemenea încercate în această perioadă- prin prelungirea temporară a vacanței de iarnă şi repartizarea funcție de zone coroborată cu dezvoltarea de infrastructuri şcolare alternative publice şi private la începutul şi finalul vacanței de vară precum tabere, excursii organizate, dar şi la creşterea confortului celor ce merg în vacanță ca rezultat al descongestionării traficului din zonele turistice cu potențial şi grad de vizitare ridicat”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...