Va fi sau nu schimbată conducerea CE Oltenia după tragedia de la Jilț? Deputat: „Șefii se pregătesc de prelungirea mandatelor”

Gabriela del Pupo 06.02.2023, 16:58
Va fi sau nu schimbată conducerea CE Oltenia după tragedia de la Jilț? Deputat: „Șefii se pregătesc de prelungirea mandatelor”

La finalul lunii ianuarie Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a cerut schimbarea din funcție a președintelui CE Oltenia, Daniel Burlan, și schimbarea unui alt membru al directoratului CE Oltenia, Marius Negru. La aproape trei săptămâni de la accidentul în care și-au pierdut viața trei mineri, iar alți zeci au fost răniți, nu doar că șefii CE Oltenia, numiți politic, nu au răspuns pentru cele întâmplate, dar sunt la un pas să le fie prelungite mandatele, spune deputatul USR Radu Miruță. Mai mult, din informațiile pe care le are deputatul conducerii CE Oltenia i se va prelungi mandatul.

„Voi solicita Consiliului de Supraveghere al CE Oltenia eliberarea din funcţie a directorului general”

La doar 5 zile de la tragedia care a dus la moartea a 3 lucrători și rănirea a altor 10, Virgil Popescu a cerut eliberarea din funcție a lui Daniel Burlan și a lui Marius Negru, după verificările Corpului de Control. Din păcate se pare că nu numai aceste cerințe ale ministrului nu au fost ascultate dar există pericolul ca mandatele celor din conducerea CE Oltenia să fie prelungite.

„Raportul preliminar va fi trimis CE Oltenia. Practic, responsabilităţile în cadrul tragediei de la Jilţ Sud sunt în curs de anchetare. Noi nu facem anchetare penală. Vreau să subliniez această diferenţa între această anchetă penală şi administrativă. În urma raportului preliminar aş vrea să vă prezint concluziile. Voi solicita Consiliului de Supraveghere al CE Oltenia eliberarea din funcţie a directorului general, respectiv a domnului Daniel Burlan şi Marius Negru. Punerea în pericol a vieţilor unor angajaţi este inacceptabilă. Din păcate, acest lucru s-a întâmplat la CE Oltenia şi folosirea unor maşini vechi de 40 de ani este inadmisibilă. Gradul de uzură este conform duratei”, a spus Popescu pe 23 ianuarie.

Ministrul Energiei a cerut și eliberarea din funcție a directorului de achiziții și ale directorilor responsabili cu repararea drumurilor care duc spre carieră și cu protecția muncii.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu
Ministrul Energiei, Virgil Popescu

După 20 de zile, nicio schimbare la CE Oltenia. Șefii se pregătesc de prelungirea mandatelor

Mafia politică din CE Oltenia nu a luat nicio măsură fiindcă cei care ar fi trebuit să fie sancționați sunt fix colegi de partid. Din Consiliul de Supraveghere al CE Oltenia trei membri sunt ai PSD, trei ai PNL, iar unul e susținut de ambele partide, transmite deputatul într-un comunicat. Acesta mai precizează că scopul final ar fi susținerea politică pentru partidul aflat la guvernare.

„Au trecut 20 de zile, iar viața minerilor nu s-a schimbat în bine după accidentul de la cariera Jilț Sud. Nu putem să ignorăm că mineri onești, care își fac meseria își pun, în continuare, viața în pericol pentru că nu au alternativă. În tot acest timp, adevăratele interese ale acestor oameni sunt jucate la barbutul politic de aceiași care au dus această companie în situația de astăzi și care cu sânge rece continuă nestingheriți de nimeni să își construiască o structură paralelă de partid în interiorul Complexului Energetic Oltenia. Rețeta e simplă: pe oamenii buni îi țin pe margine dacă nu le jură credință, iar pe cei supuși îi montează în funcții mai bune de sus până jos, fiecare având responsabilitate clară să aducă voturi din zona lui, pe cariera unde a fost uns șef, pe departamentul lui, șamd. Și așa se ține un județ captiv”, declară deputatul USR Radu Miruță.

Acesta a mai precizat că la CE Oltenia s-a dovedit, încă o dată, că numirile politice duc la tragedii. USR reiterează solicitarea către PSD și PNL să înceteze cu numirile politice la conducerea CE Oltenia și să organizeze concursuri pe bune, astfel încât să ajungă la șefia complexului adevărați specialiști, iar condițiile de lucru ale angajaților să fie îmbunătățite.

Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...