Editorial Dan Mlădinoiu

Uvertură la “Odă bucuriei”

Dan Mlădinoiu 15.05.2021, 14:28
Uvertură la “Odă bucuriei”

Măsurile de relaxare anunțate ieri de premier au alura unui preambul al unei declarații de independență. Primul pod coborât peste șanțul cu apă ce împrejmuiește un castel aflat sub asediul unui neîndurător vrăjmaș. Cu toate că până la sfârșitul zilei luminate de anunț pieriseră alți 105 oameni, alcătuind un trist sumar de aproape 30.000. Aproximativ 1% din totalul la nivel mondial. Dar, prin orice lacrimă, ne privește Dumnezeu.

Uvertură la “Odă bucuriei”, odată cu relaxarea restricțiilor

Ucazul ce vizează ruperea șipcilor din gardul restricțiilor are hotar o jumătate de lună. Până la 1 iunie. Continuarea punerii la pământ a țarcului depinde de nivelul gradațiilor termometrului destinat să măsoare temperatura pandemiei. Încet, încet, ieșim din încătușarea de pe o grea lespede în care cade de peste un an picătura wuhaneză.

Concertele, competițiile sportive, terasele, restaurantele, sălile de fitness au primit acest act normativ ca un prim și izbăvitor colac de salvare. Cât se poate de firesc! Lumea se bucură și e de înțeles acest lucru. Românii au plătit “obolul” lor lui Hades din acel uriaș număr de 3,3 milioane de suflete pământești curmate. Viața trebuie să-și continue crosul ei milenar. Gradual, etapizat, fiindcă nimeni nu își revine instantaneu din niciun război. Mai cu seamă dintr-unul perfid, neconvențional, așa cum a fost și încă există acesta cu nume de medicament. Este de netăgăduit că gradele de libertate trasate cu începere de azi vor fi depășite, cu de la sine putere, de către ignorocovizi.

Uvertura la “Oda bucuriei”, odată cu relaxarea restrictiilor
Uvertura la “Oda bucuriei”, odată cu relaxarea restrictiilor

”Unii se vor erija în căpetenii de trib modern”

Apropos de aceștia. Nucleul lor încărcat cu Ioni negativi se va diviza în grupări (cete). Unii se vor erija în căpetenii de trib modern sub ale căror macete au căzut lianele înăbușitoare de libertate. Diane și Simioni, după ce au luat cu asalt, așa cum i-au îndemnat mințile, o democrație percepută de ei ca o cămașă de forță, care a demantelat drepturi și libertăți, vor exulta pedagogic strigând din adâncul rărunchilor: vedeți, dacă nu eram noi zăceați și azi într-o temniță conspiraționistă și fără noimă!

O altă grupare de coronasceptici va avea trăirea unui copil căruia i s-a confiscat prețioasa jucărie din centrul universului său. Scrânciobul unde se dădea cu satisfacție până acum a început să se fisureze și să scârțâie. În sfârșit, o mare parte din adunătura, ce nu a aprofundat nimic, dar a avut “convingeri”, pentru care din comoditate sau discernământ precar gândeau alți contestatari, vor îngăima un „revelator”, îhî!, fără a ști vreodată de ce.

Această molimă a produs valuri și în acvariul nostru politic. În apa lui nu contează rațiunea, ci regula înecării celui ce plutește. Au fost etalate pe masa publică, cu ajutorul unor domestice mijloace media, argumente cu sau lipsite de trăinicie, adesea neîntemeiate. Licitații măsluit-oferite, contracte palmate, bani prin galerii subpământene, bartere dubioase etc.

”Vor inspira oxigen adevărat”

Ceea ce trebuie reținut din aceste firave acorduri ale „Odei bucuriei” este că ne aflăm pe un drum fast. Medicii storși fizic și psihic, precum lămâile, vor inspira oxigen adevărat, ca și pacienții lor, fără dispozitive, natural. Tineretul studios va relua lecțiile amputate de un hiatus forțat și de nimeni dorit. Libertatea, în multitudinea ei de admirabile aspecte, se va extinde către parametrii ei firești, economia va desena un grafic suitor ș.a.m.d.

Nu va mai fi nevoie să fim contemporani cu spaimele viitoare. Asta cred, fiindcă nu este pentru totdeauna în această lume, chiar și problemele noastre. Ăsta e motivul pentru care mă bucur pe aceeași lungime de undă cu “Oda” lui Schiller pusă de către Beethoven pe muzica Simfoniei a 9-a.

Pentru așa ceva nu este nevoie decât de bunăvoință, ba chiar instinct de conservare,  urmate de o rațiune dreaptă și imperativă, în consonanță cu inspiratul postulat al actualului președinte american, Joe Biden: “Vaxxed or Masked”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI