USR vrea ca certificatul verde să fie obligatoriu pentru toţi angajaţii. Ce se întâmplă dacă nu îl ai

Andra Daoud 10.11.2021, 12:20
USR vrea ca certificatul verde să fie obligatoriu pentru toţi angajaţii. Ce se întâmplă dacă nu îl ai

USR vrea ca Legea Certificatului Verde să fie adoptată cât mai repede și spune că este o urgență națională. Cei de la USR cer ca atât angajații de la stat, cât și cei de la privat să aibă certificatul verde pentru a putea munci. Ce se întâmplă în caz contrar.

USR vrea ca certificatul verde să fie obligatoriu pentru toți angajații

USR a anunțat, printr-un comunicat, că va depune o serie de amendamente la proiectul legislativ privind certificatul verde la locul de muncă. Legea este în dezbatere publică în Camera Deputaților, iar cei de la USR au venit cu o serie de clarificări noi. Printre acestea se numără o perioadă de tranziție de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, timp în care angajații ar putea să se vaccineze, în cazul în care nu au făcut-o încă.

În timpul celor două luni, testarea angajaților care nu s-au vaccinat se va face de două ori pe săptămână, iar costurile vor fi suportate de către stat. După expirarea perioadei de tranziție, cei care încă nu s-au vaccinat vor trebui să se testeze tot de două ori pe săptămână, însă vor suporta ei costurile testelor covid.

Politicienii de la USR consideră că vaccinarea este principala măsură pentru ca numărul de cazuri să scadă și că este foarte important ca angajații să fie imunizați, mai ales dacă împart același spațiu de lucru. Ei susțin că măsura introducerii certificatului verde la locul de muncă este necesară pentru a-i determina pe oameni să se vaccineze.

USR vrea ca certificatul verde să fie obligatoriu pentru toţi angajaţii. Ce se întâmplă dacă nu îl ai
USR vrea ca certificatul verde să fie obligatoriu pentru toţi angajaţii. Ce se întâmplă dacă nu îl ai

Ce se întâmplă cu angajații care nu vor avea certificatul verde

Potrivit comunicatului transmis de USR, angajații care nu se vaccinează și care refuză să se testeze din banii lor riscă suspendarea contractului de muncă. Această măsură ar urma să fie aplicată după expirarea perioadei de tranziție, de 60 de zile. USR argumentează că riscul de infectare scade semnificativ în cazul unui grup de persoane vaccinate, în comparație cu un grup de persoane nevaccinate.

La o densitate egală a numărului de persoane (raportat la suprafaţa sau volumul spaţiului respectiv), riscul de infectare va fi semnificativ mai redus în cazul unui grup de persoane vaccinate faţă de un grup de persoane nevaccinate. Altfel spus, pentru un anumit nivel de risc considerat acceptabil, numărul maxim de persoane admis va putea fi mai mare, dacă toate ar fi vaccinate.

În concluzie, condiţionarea accesului în spaţiile publice închise de finalizarea schemei de imunizare ar contribui la scăderea riscului de infectare şi ar trebui să reprezinte un stimulent suplimentar în sprijinul deciziei de vaccinare, se mai arată în comunicatul USR, potrivit Alephnews.ro.

Legea Certificatului Verde la locul de muncă a primit vot negativ în Senat, iar în prezent este în dezbatere publică în Camera Deputaților. În tot acest timp, valul patru al pandemiei este departe de a fi trecut. Statisticile arată că în luna septembrie numărul deceselor din cauza Covid-19 a fost cu 14% mai mare decât în aceeași lună a anului trecut, când oamenii încă nu aveau acces la vaccin.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe