Editorial Dan Mlădinoiu

USR sau “Gâlceava înțeleptului cu lumea”

Dan Mlădinoiu 15.04.2021, 10:45
USR sau “Gâlceava înțeleptului cu lumea”

Recentele luări de poziție ale USR+ în cazul Vlad Voiculescu s-ar dori lecții de rafinament diplomatic, de riposte mânios-didactice din care românii să învețe lucruri constructive, precum cele expuse de Dimitrie Cantemir în fundamentala sa lucrare de la sfârșitul secolului al XVII-lea, preluată și în titlu? Categoric, nu!

Despre USR sau “Gâlceava înțeleptului cu lumea”

Ele sunt doar diluate mofturi a la Caragiale, de copil răzgâiat în landoul politic. Colici abdominale de nou-născut, pentru că cinci ani, atâția cât numără USR de la înființare, pe ceasul istoriei înseamnă tot atâtea sutimi de secundă. O furtună într-un pahar cu apă.

Îl vede cineva pe dl. Dan Barna, omul care și-a abandonat afacerile în favoarea unui post de vicepremier, pășind sprinten în boxa opoziției prin detonarea comunității politice din care își extrage seva vitaminizantă? Nici discuție. Poziția infantilă ce sugerează că de nu i se împlinesc hatârurile își strânge jucăriile și pleacă l-ar inspira, la o adică, până și pe regretatul caricaturist Ion Popescu Gopo. În realitate își exhibă vanitatea în fața nucleului dur de susținători ai USR, dar nu vrea să priceapă că livrează puncte electorale unui PSD mucegăit de propria-i neputință. Ca oxigen politic și nu gazul ce face diferența dintre viață și moarte a românilor internați.

Despre USR sau “Galceava inteleptului cu lumea”
Despre USR sau “Galceava inteleptului cu lumea”

”Știe că la ATI nu mai există paturi libere de mult, iar în camerele de gardă se spune Tatăl Nostru?”

Apropos, a văzut dl Barna, de la înălțimea fotoliului său în Executiv, corturile din curțile spitalelor în care sunt cazați cetățeni loviți de virusul pandemic? Dar șirurile de ambulanțe așteptând să-și plaseze pacienții pe mâinile medicilor? Știe că la ATI nu mai există paturi libere de mult, iar în camerele de gardă se spune Tatăl Nostru? Dacă nu, e grav. Dacă da, e și mai grav.

Sper să nu-și imagineze că e un melanj între Talleyrand și Henry Kissinger, fiindcă relația valoare-spațiu-timp dintre dânsul și cei doi uriași politicieni e una de natură cosmică. De genul Napoleon- Ciolacu sau Ford – Grindeanu. Orgoliul nemăsurat este alimentat de îngâmfare. Or, acum, când țara e lovită de cel mai aspru cataclism medical din ultima sută de ani, chiar nu e de dorit a fi creată o criză politică.

USR dorește retragerea sprijinului politic pentru actualul premier. Pe motivul demiterii dlui Vlad Voiculescu de la șefia Sănătății. Vrea Uniunea destrămarea coaliției din pricina unui ministru? Crede că retragerea din alianță printr-o uvertură anunțată azi de boicotul ședinței de guvern este o cale?

Printre altele, pe ordinea de zi figurează un nou lot de 300.000 de doze Pfizer.S-ar înșela amarnic și nu o va face. Cel puțin astfel dă de înțeles.Deoarece așa ceva ar fi echivalent cu o reconfigurare politică a unei noi coaliții. Adică, țara în aer.

”Este o luare în derâdere a unei instituții fundamentale”

Spiritul de frondă al USR față de ex-ministrul citat, cel puțin în acest caz, este o luare în derâdere a unei instituții fundamentale, pe numele ei, Executivul. Portofoliul unui ministru este al statului, nicicum o proprietate personală. Un Guvern nu poate sta în serviciile unui om. Indiferent cum se numește.

De aceea, prim-ministrul Cîțu a revocat Ordinul carantinării lansat de Voiculescu prin secretarul de stat, Andreea Moldoveanu, fără a-l înștiința pe premier. Aduce cu o firavă tușă a blestematei sintagme “noaptea ca hoții”. Nemulțumirile la adresa fostului ministru nu au venit din partea presei, ci din interiorul partidelor. Inclusiv a USR-ului.

Nici nu trebuia ca premierul să-l întrebe pe cel ce a luat decizia dacă e de acord să-l demită. În schimb, useriștii sunt supărați că nu au fost consultați în această pricină. Inedit mod de a privi lucrurile!

Dl Barna a refuzat interimatul la Ministerul Sănătății. E un cartof fierbinte și supradimensionat ca probleme. Unde este altruismul, empatia cu populația lovită greu de pandemie? Puțin îi pasă. Leguma opărită a fost preluată de către dl.Cîțu.

”USR este un incomod aliat”

Medicii din țară, ajunși la capătul puterilor, nu cer decât o normalitate. Un ministru- doctor onest, bun profesionist și optim comunicator.

USR este un incomod aliat. A avut, nu o dată, clinciuri cu PNL și cu UDMR. Totuși, demn de atenție este faptul că “veșnicii rebeli” au declarat că îl vor susține pe Ludovic Orban pentru funcția de șef al Guvernului!

După cum se știe, atât liberalii cât și useriștii au congrese în toamnă. Atunci vor concura pentru funcția de președinte al formațiunilor Orban și Cîțu, respectiv, Barna- Cioloș. Să fie o strategie cu bătaie lungă, ca o răzbunare pe ținta Cîțu?

Oricum am lua-o, diferendul politic cu tentă de criză este ultimul lucru de care avea nevoie țara. Ceea ce se întâmplă în aceste zile se potrivește nefericit cu acea neroadă expunere generală din “Jurasicul” precomunismului românesc ilustrată de către Dobrogeanu-Gherea prin titlul “Ce vor socialiștii români.” Evident, cu actualizarea de rigoare.

Urmăriți Impact.ro și pe