Ursula von der Leyen, declarații la Forumul Economic Mondial de la Davos: „Mai avem de lucrat şi de negociat cu Administraţia Chinei”

Elena Avramescu 18.01.2023, 08:12
Ursula von der Leyen, declarații la Forumul Economic Mondial de la Davos: „Mai avem de lucrat şi de negociat cu Administraţia Chinei”

Uniunea Europeană a luat decizia de a remedia problemele care au legătură cu standardele în relaţiile comerciale, pentru a putea evita decuplarea de China. Anunțul a fost făcut marţi, la Forumul Economic Mondial de la Davos, de către Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

Președinta Comisiei Europene, prezentă la Forumul Economic Mondial de la Davos

Ursula von der Leyen a fost cea carre a insistat pentru investiţii în sensul stimulării inovării şi tranziţiei spre tehnologii ecologice.

„Avem o industrie expusă provocărilor cauzate de pandemie, de problemele din reţelele de aprovizionare şi de şocuri ale preţurilor. Observăm tentative agresive de atragere a capacităţilor noastre industriale spre China sau spre alte zone. Avem necesitatea de a efectua tranziţia spre emisii poluante zero fără a crea noi dependenţe”, a declarat Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos, potrivit Mediafax.

Ursula von der Leyen a atras atenţia că Uniunea Europeană este dependentă aproape de 100% de China în privinţa mineralelor rare, care sunt vitalepentru noile tehnologii ecologice. În acest sens, preşedintele Comisiei Europene a ținut să precizeze că este reală nevoie de acţiuni pentru aplicarea de practici corecte în comerţul internaţional şi a remarcat că Beijingul a stabilit propriile obiective în materie de tranziţie ecologică.

„China încurajează deschis companii din Europa şi din alte zone care consumă intens energie să îşi transfere acolo producţia, integral sau parţial. Face acest lucru cu promisiunea energiei ieftine, a costurilor de muncă reduse şi a unui mediu de reglementare mai flexibil. În acelaşi timp, China oferă subvenţii masive în industrie şi restricţionează accesul companiilor UE pe piaţă. Mai avem de lucrat şi de negociat cu Administraţia Chinei, mai ales în privinţa acestei tranziţii.

Prin urmare, trebuie să ne concentrăm pe diminuarea riscurilor, mai degrabă decât pe decuplare. Acest lucru înseamnă folosirea tuturor instrumentelor pentru a gestiona practicile incorecte, inclusiv a noului Regulament privind Subvenţiile Străine. Nu vom ezita să lansăm investigaţii dacă vom considera că achiziţiile noastre ori alte pieţe sunt distorsionate de astfel de subvenţii”, a subliniat Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen solicită „interventia de urgenta” pe piata energiei electrice. Ce pregateste UE
Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen a anunțat un nou pachet de sancțiuni

În decursul lunii trecute, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a postat un mesaj pe Twitter prin care anunță cel de-al nouălea pachet de sancțiuni economice la adresa Rusiei, ca urmare a invadării Ucrainei, relatează DPA. Măsurile anunțate de Ursula von der Leyen au în vedere companii ruseşti de apărare, bănci, media şi oficiali ai statului, iar scopul este acela de a deraia şi mai mult economia rusă şi maşina de război.

În jur de 200 de persoane şi entităţi implicate în atacuri asupra civililor şi răpirea de copii în Ucraina au fost vizate, conform şefei executivului UE, astfel că persoanele de pe listă au interdicţie de călătorie în Uniunea Europeană şi eventualele active pe care le-ar deţine în blocul comunitar sunt îngheţate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...