Ursula von der Leyen, avertisment pentru Rusia: „Nu vom accepta niciodată ca o putere militară cu vise de imperiu să îşi treacă tancurile peste o frontieră internaţională”

Elena Avramescu 08.03.2023, 09:49
Ursula von der Leyen, avertisment pentru Rusia: „Nu vom accepta niciodată ca o putere militară cu vise de imperiu să îşi treacă tancurile peste o frontieră internaţională”

Cu numai o zi în urmă, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a lansat un nou avertisment, spunând că Europa nu va accepta niciodată ca Rusia să îi ameninţe securitatea. Toate acestea au fost spuse într-un discurs în faţa Parlamentului canadian, avându-se în vedere consolidarea sprijinului pentru Ucraina, potrivit AFP.

Preşedinta Comisiei Europene a lansat o nouă avertizare pentru statul rus

„Nu vom accepta niciodată ca o putere militară cu vise de imperiu să îşi treacă tancurile peste o frontieră internaţională. Uniunea Europeană nu va accepta niciodată această ameninţare la adresa securităţii europene şi a însăşi temeliei comunităţii noastre internaţionale”, a fost declarația făcută de Ursula von der Leyen.

În plus, preşedinta Comisiei Europene a solicitat un nou sprijin militar şi economic pentru Ucraina, după care a îndemnat Rusia „să plătească pentru crima sa de agresiune”, asta după ce a propus, în urmă cu câteva luni, instituirea unui tribunal special.

Ursula von der Leyen nu a uitat nici de femeile ucrainene angajate în luptă, cărora li s-a interzis să lupte înainte de război, dar „nu le-a păsat şi au început să se înroleze în armată”.

„Nu este doar un război în Ucraina. Este, de asemenea, un război împotriva drepturilor omului şi este un război împotriva drepturilor femeilor. Rusia foloseşte violurile şi violenţa sexuală ca parte a strategiei sale militare în Ucraina”. Ucrainencele „contra-atacă”, a spus ea în aplauzele parlamentarilor canadieni, invocând acuzaţiile ONU.

Comisia Europeana recomanda acordarea statutului de candidat la UE pentru Moldova si Ucraina. Ce le cere
Comisia Europeana recomanda acordarea statutului de candidat la UE pentru Moldova si Ucraina. Ce le cere

Cu puțin timp înainte, în timpul unei vizite la o bază militară, Ursula von der Leyen şi prim-ministrul canadian Justin Trudeau au promis că vor livra generatoare Ucrainei, deoarece de ceva vreme se confruntă cu întreruperi de curent din cauza atacurilor repetate asupra reţelei electrice.

În plus, premierul Justin Trudeau a anunţat că va prelungi până în octombrie misiunea de instruire de către Canada a inginerilor militari ucraineni în Polonia, care urma să se încheie în curând, precum şi desfăşurarea de formatori medicali.

Ursula von der Leyen, într-o nouă vizită la Kiev

La începutul lunii februarie, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cât şi o parte din membrii executivului european a organizat o nouă vizită la Kiev. Motivul acestei noi vizite este de a demonstra că UE sprijină Ucraina la fel de ferm ca întotdeauna.

„Mă bucur să revin la Kiev, a patra vizită a mea de la invazia Rusiei. De această dată, cu echipa mea de comisari. Suntem cu toţii aici pentru a demonstra că UE sprijină Ucraina la fel de ferm ca întotdeauna şi pentru a consolida şi mai mult sprijinul şi cooperarea noastră”, a declarat Ursula Von der Leyen pe contul ei oficial de Twitter, notează Agerpres.

Europa şi-a menţinut unitatea în privinţa Ucrainei încă din prima zi. Şi va continua să fie alături de voi pentru a învinge şi a reconstrui”, a și înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, la sosirea la Kiev.

Aceasta a ținut să mai precizeze că „ajutorul UE a atins 50 de miliarde de euro de la începutul războiului declanşat de Rusia”, în timp ce Josep Borrell a ținut să mai adauge că obiectivul său în această vizită este cel mai puternic mesaj de sprijin al UE către toţi ucrainenii care-şi apără ţara.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...