Ursula von der Leyen a mulțumit țării noastre în limba română. Ce a determinat-o să facă gestul

Iancu Andreea 19.02.2021, 17:58
Ursula von der Leyen a mulțumit țării noastre în limba română. Ce a determinat-o să facă gestul

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis un mesaj de mulțumire către țara noastră. În mod neașteptat, oficialul european a ales să se exprime în limba română, folosind cuvinte de laudă la adresa României. Evenimentul care a determinat-o să aibă o astfel de reacție a fost unul admirabil pentru statul nostru, ca membru al Uniunii Europene.

România, donație de 2,3 milioane de euro pentru Republica Moldova

Țara noastră a donat echipamente medicale, constând în 1.500.000 de măști chirurgicale, 100.000 de măști de protecție FFP3, 100.000 de combinezoane și 100.000 de mănuși de unică folosință, către Republica Moldova. Transportul, în valoare de 2,3 milioane de euro, a ajuns cu un convoi de 13 camioane, în această dimineață la Chișinău, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Piața Marii Adunări Naționale. Evenimentul a fost primit cu bucurie de către mai mulți oficiali, printre care s-au numărat Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, prim-ministrul în exercițiu al Republicii Moldova și Peter Michalko, ambasador al Uniunii Europene în Republica Moldova.

Suntem și ne dorim să rămânem cel mai important și cel mai sincer partener al Republicii Moldova și al cetățenilor ei, în baza relației speciale, fundamentate pe comunitatea de limbă, istorie și cultură care ne leagă și pe Parteneriatul strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, a declarat Bogdan Aurescu cu această ocazie.

România a transmis un transport de echipamente medicale către Republica Moldova
România a transmis un transport de echipamente medicale către Republica Moldova

Mesajul în limba română al președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Cu ocazia gestului făcut de România către Republica Moldova a stârnit reacții pozitive în rândul mai multor lideri politici, printre care și președintele Comisiei Europene. Ursula von der Leyen a transmis un mesaj de apreciere, pe care l-a redactat în limba română, pe o rețea de socializare. Oficialul european a menționat Mecanismul Uniunii Europene de Protecție Civilă prin care se promovează solidaritatea între state.

Mulţumesc România pentru trimiterea a aproape 2 milioane de articole de echipament individual de protecţie precum măşti şi mănuşi către Republica Moldova, prin intermediul Mecanismului UE de Protecţie Civilă. Un gest frumos de solidaritate europeană, a scris vineri pe Twitter Ursula von der Leyen.

Pe de altă parte, Maia Sandu a apreciat, de asemenea, solidaritatea și prietenia de care a dat dovadă România pentru bunăstarea cetățenilor Republicii Moldova. Totodată, Comisarul European pentru Gestionarea Crizelor, Janez Lenarčič este și el recunoscător țării noastre pentru gestul întreprins pentru Republica Moldova.

Pandemia nu are graniţe. Acesta este motivul pentru care Uniunea Europeană şi statele ei membre se angajează să-şi ajute vecinii în lupta împotriva pandemiei, a menționat Janez Lenarčič.

Postarea pe Twitter a Ursulei von der Leyen
Postarea pe Twitter a Ursulei von der Leyen

Un lot de vaccinuri, oferit de țara noastră, este așteptat să ajungă în Republica Moldova

Uniunea Europeană se implică constant în gestionarea crizei generate de pandemie. De această dată au fost coordonate și cofinanțate costurile de transport ale livrărilor de tipul celei cu echipamentele medicale. Mecanismul de Protecție Civilă al UE a fost responsabil de asistența sub forma acestor echipamente medicale sau de protecție personală în 30 de state. Acesta nu este, însă, singurul ajutor primit de către Republica Moldova. România a stabilit ca prioritatea absolută pentru politica sa externă sprijinul către frații de peste Prut.

România consideră Republica Moldova o prioritate absolută de politică externă. Vizita mea are ca obiectiv punerea în practică a proiectelor de sprijin anunțate de președintele României, Klaus Iohannis, în cadrul vizitei la Chișinău din luna decembrie 2020, a menționat Aurescu.

Ministrul Aurescu a precizat și faptul că lotul de vaccinuri, pe care România îl va oferi Republicii Moldova, se află în negocieri cu producătorii, dar și alături de Comisia Europeană.

Depunem eforturi susținute și am încredere că acest demers va fi inițiat cât mai curând. Purtăm discuții intense cu producătorii și Comisia Europeană. Sunt o serie de acorduri care trebuie să fie încheiate. Toate aceste aspecte vor fi clarificate, sperăm, cât mai curând, a precizat Aurescu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...