Urechile au o putere de care nu suntem conștienți. Disting și diferența dintre apa caldă și apa rece. Când se întâmplă asta

Ileana Mlădinoiu / 31.10.2020, 16:45
Urechile au o putere de care nu suntem conștienți. Disting și diferența dintre apa caldă și apa rece. Când se întâmplă asta

Diferența dintre vâscozitatea mierii puse într-un ceai fierbinte și a celei reci se observă imediat, deoarece substanța mai caldă este mult mai fluidă (cu o vâscozitate mai mică). În cazul apei, oricât v-ați strădui, nu veți reuși vizual, însă îi puteți remarca sunetul.

Când pot face urechile diferența dintre sunetul apei reci și al celei calde

Oamenii de știință explică faptul că apa rece creează sunete de joasă frecvență. În schimb, apa caldă/fiebinte produce sunete mai puternice, atunci când o turnați într-o ceașcă, deoarece moleculele se mișcă mai mult decât în ​​apă rece. Modul în care temperatura schimbă apa/orice lichid afectează totul, deși oamenii de știință nu au descoperit încă toate secretele din spatele fenomenului. Cu certitudine, ceea ce se întâmplă este cum a învățat creierul, de-a lungul timpului, în mod inconștient, să detecteze diferențele dintre cele două sunete ale tuturor băuturilor calde și reci pe care le-a auzit, atunci când sunt turnate într-un vas. Se poate întâmpla ca oamenii să aibă aceeași capacitate intuitivă și în timpul unui duș.

Steve Mold, realizator de videoclipuri educaționale pe youtube, a făcut un experiment. A turnat o carafă cu apă fierbinte într-o cană și o carafă cu apă rece într-o altă cană identică, înregistrând sunetul produs în timpul fiecărui test. Scopul era de a ghici orbește ce sunet corespunde cu cel al apei calde și care cu cel al apei reci. Pentru că într-adevăr, sunetul diferă clar între prima și a doua înregistrare.
Primul sunet prezentat este clar, în timp ce al doilea sună slab, aproape înăbușit. Steve nu intră în detalii cu privire la dinamica fluidelor în videoclipul de mai jos, dar pe scurt, moleculele din apă mai groasă și mai rece au mai puțină energie, deci sunt mai puțin excitate. Ceea ce înseamnă că se mișcă mai puțin rapid.

Atunci, de ce o asemenea diferență? Totul ține de vâscozitatea lichidului. Apa, ca mierea, este vâscoasă, spune Steve Mold. Cu toate acestea, veți găsi cu ușurință că este mai ușor să scurgeți mierea fierbinte decât mierea rece, deoarece moleculele se mișcă mai repede și mai liber. La fel, pe măsură ce temperatura apei crește, vâscozitatea acesteia scade, adică curge mai lin. Această vâscozitate influențează felul în care apa lovește fundul ceștii. O vâscozitate mai mică înseamnă că apa formează picături mai mici și bule de aer care, atunci când se ciocnesc, produc un sunet în cele din urmă mai înalt.  Pare destul de amuzant și interesant totodată cum creierul nostru are cunoștințe intuitive despre acest fenomen, fără ca măcar să știe

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI