Uraganul Ian terorizează SUA. După ce a lovit Florida și a făcut 21 de morți, se îndreaptă spre Sud și Nord Carolina

Mihnea Tălău 30.09.2022, 21:30
Uraganul Ian terorizează SUA. După ce a lovit Florida și a făcut 21 de morți, se îndreaptă spre Sud și Nord Carolina

Uraganul Ian a revenit vineri spre Carolina de Sud, la o zi după ce a provocat distrugeri în peninsula Floridei, doborând case, distrugând o autostradă și lăsând mii de oameni blocați de-a lungul coastei Golfului.

Uraganul Ian a făcut 21 de victime în Florida

Au fost raportate cel puțin 21 de decese în Florida, a declarat Kevin Guthrie, directorul Diviziei de gestionare a situațiilor de urgență a statului, în cadrul unei ședințe de dimineață. El a subliniat că unele dintre aceste rapoarte rămân neconfirmate.

Ian, care a slăbit până la furtună tropicală în timpul marșului său prin Florida, a revenit joi la statutul de uragan de categoria 1 și accelera vineri dimineață spre Carolina de Sud, cu viteze maxime susținute ale vântului de 140 km/h, a anunțat Centrul Național al Uraganelor (NHC) din SUA, scrie Reuters.

Furtuna era prognozată să lovească la nord de Charleston, o zonă joasă, în jurul orei 14.00 ET (18.00 GMT), aducând inundații, valuri de furtună și vânturi care ar putea pune în pericol viața. Sute de kilometri de coastă, care se întind din Georgia până în Carolina de Nord, se aflau sub avertizare de uragan.

Alertă în SUA. Uraganul Ian lovește Florida cu o putere nebănuită

Autoritățile îndemnă locuitorii să se pregătească pentru condiții periculoase

Oficialii din Georgia, Carolina de Sud și Carolina de Nord au îndemnat locuitorii să se pregătească pentru condiții periculoase.

La mijlocul dimineții de vineri, șoferii au primit ordin să nu mai circule pe drumurile din comitatul Charleston, iar Aeroportul Internațional Charleston a fost închis din cauza vântului puternic.

Comitatul, care are aproximativ 400.000 de locuitori, are două adăposturi deschise și un al treilea în așteptare, a declarat purtătorul de cuvânt Kelsey Barlow.

„Dar este prea târziu pentru ca oamenii să vină la adăposturi. Furtuna este aici. Toată lumea trebuie să se adăpostească pe loc, să stea departe de drumuri”, a spus Barlow.

Cu ochiul furtunii încă la câteva ore distanță, ploile torențiale au ajuns deja în Charleston. Clipurile video de pe rețelele de socializare arătau câțiva centimetri de apă pe unele străzi din orașul-port istoric, care este deosebit de predispus la inundații.

Un raport comandat de oraș și publicat în noiembrie 2020 a constatat că aproximativ 90% din toate proprietățile rezidențiale erau vulnerabile la inundațiile provocate de valurile de furtună.

Valurile de furtună „pun în pericol viața”

În timp ce prognozele actualizate arătau că Charleston va evita probabil o lovitură directă din partea ochiului lui Ian, primarul orașului Charleston, John Teckenburg, a avertizat locuitorii că pericolul rămâne ridicat.

„Deși suntem încurajați de schimbarea traiectoriei, vrem ca oamenii să fie conștienți că sunt încă foarte posibile condiții periculoase pentru zonele noastre”, a declarat acesta într-un comunicat.

Serviciul Național de Meteorologie a avertizat că valurile de furtună „pun în pericol viața” de-a lungul a 201 kilometri de coastă a Carolinei de Sud, de la Isle of Palms, lângă Charleston, până la granița cu Carolina de Nord.

Chiar și așa, valurile de furtună așteptate nu sunt la fel de severe ca valurile de 3,7 metri (12 picioare) care au lovit o parte a coastei Golfului Florida la începutul acestei săptămâni.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...