Uraganul Ian a devastat coasta Golfului Florida. Multe persoane sunt date dispărute. Joe Biden a aprobat joi o declarație de dezastru

Mihnea Tălău 29.09.2022, 16:40
Uraganul Ian a devastat coasta Golfului Florida. Multe persoane sunt date dispărute. Joe Biden a aprobat joi o declarație de dezastru

Salvatorii și locuitorii de pe coasta Golfului Florida au căutat persoane dispărute și au adunat resturile caselor distruse, joi, după ce uraganul Ian a trecut prin zonă cu vânturi puternice, ploi torențiale și valuri violente.

Uraganul Ian a produs un mare dezastru în Florida

Una dintre cele mai puternice furtuni care a lovit continentul american în ultimii ani, Ian a inundat comunități și a lăsat peste două milioane de locuințe și întreprinderi fără energie electrică înainte de a traversa peninsula spre coasta atlantică.

Joi dimineață, Ian a fost retrogradat la rangul de furtună tropicală pe măsură ce slăbea deasupra uscatului.

Ian a ajuns la țărm pe insula Cayo Costa miercuri după-amiază, ca uragan de categoria 4, cu vânturi maxime susținute de 241 km/h.

Un număr nespecificat de persoane au rămas blocate după ce au ales să reziste acasă în loc să respecte ordinele de evacuare, a declarat guvernatorul Floridei, Ron DeSantis. potrivit Reuters.

În primele ore ale dimineții după ce a trecut, locuitorii din zonele grav afectate au căutat familia și prietenii, în timp ce copacii, resturile și liniile de electricitate acopereau drumurile, iar apa stătătoare se revărsa pe pământ. Căutările au fost cu atât mai dificile cu cât serviciile de telefonie mobilă au fost adesea întrerupte.

Alertă în SUA. Uraganul Ian lovește Florida cu o putere nebănuită

Ian s-a mai domolit în timp ce traversa Florida, dar continua să producă vânturi puternice, ploi abundente și valuri de furtună, inclusiv în Georgia și în Carolina, a anunțat Centrul Național al Uraganelor din SUA.

Furtuna, cu vânturi maxime susținute de 100 km/h, se afla la aproximativ 70 km la sud-est de Orlando, a declarat meteorologul cu sediul la Miami.

Joe Biden a aprobat joi o declarație de dezastru

Președintele Joe Biden a aprobat joi o declarație de dezastru, punând resursele federale la dispoziția comitatelor afectate de furtună.

În timp ce Ian a venit dinspre Golful Mexic, apele învolburate ale mării au cuprins casele de pe malul mării din Naples, Fort Myers și alte orașe. Pompierii au trecut prin ape până la piept pentru a salva oameni, inclusiv o femeie din Naples care a rămas blocată în mașină.

Unele companii de utilități au început să restabilească alimentarea clienților acum că furtuna a trecut de sudul Floridei, dar numărul întreruperilor a crescut pe măsură ce furtuna s-a deplasat în Florida.

Florida Power & Light Co (FPL) a mobilizat peste 13.000 de persoane pentru a sprijini eforturile de restabilire a energiei electrice.

Purtătorul de cuvânt al FPL, Dave Reuter, a declarat pentru CNN că echipele au restabilit deja alimentarea cu energie electrică la aproximativ 700.000 de clienți, deși aproximativ 1,1 milioane de clienți au rămas fără electricitate.

Echipele vor pleca atunci când vor putea evalua în siguranță amploarea pagubelor și unde poate fi restabilită energia electrică, dar dacă infrastructura trebuie reconstruită ar putea dura săptămâni, a spus Reuter.

 

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...