Unul dintre cele mai bune motive să te căsătorești: cum devii mai sănătos, ce spun experții

Gabriel Peneș 22.12.2022, 12:38
Unul dintre cele mai bune motive să te căsătorești: cum devii mai sănătos, ce spun experții

Căsătoria este unul dintre evenimentele cele mai importante din viața unui om. Totuși, unele persoane privesc cu circumspecție, încă, acest pas, preferând viața pe cont propriu, în singurătate. Dacă te numeri printre ele, s-ar putea ca rezultatele studiului făcut de cercetătorii norvegieni să te facă să îți reconsideri părerea despre căsătorie, date fiind beneficiile ei, inclusiv în planul sănătății.

Unul dintre cele mai bune motive să te căsătorești

Să te căsătorești sau nu? Aceasta-i întrebarea pe care și-o pun multe persoane care privesc cu neîncredere, încă, la acest pas major din viața fiecăruia. Firește, decizia este a fiecăruia, dar cel puțin studiile științifice au arătat beneficiile clare pe care le au oamenii căsătoriți.

O cercetare din 2018 a arătat, de exemplu, că bărbații căsătoriți au avut o rată de mortalitate cu 46% mai scăzută decât cei necăsătoriți. De asemenea, indivizii necăsătoriți sunt diagnosticați cu cancer când boala se află în stadii mult mai avansate decât în cazul celor căsătoriți. În plus, mariajul a fost asociat cu o aderență la tratament mai mare și o rată mai ridicată de supraviețuire.

Potrivit unui articol publicat pe site-ul Universității Harvard, persoanele căsătorite au un risc mai mic să sufere de depresie și se declară mai fericite decât cei necăsătoriți. Aceste avantaje devin și mai proeminente în rândul persoanelor vârstnice. Căsătoria este asociată cu menținerea capacităților cognitive la vârste înaintate și cu reducerea riscului de apariție a bolii Alzheimer. Aceste ultime aspecte au fost și subiectul unei cercetări a oamenilor de știință norvegieni.

Astfel, un nou studiu a constatat că persoanele căsătorite au un risc mai scăzut de demență și tulburări cognitive, în comparație cu persoanele singure sau divorțate, susținând alte cercetări semnificative privind beneficiile companiei umane.

Unul dintre cele mai bune motive să te căsătorești: cum devii mai sănătos, ce spun experții
Cercetările științifice arată că persoanele căsătorite au un risc mai scăzut decât cele necăsătorite de dezvoltare a demenței

Cum devii mai sănătos, ce spun experții

Analizând un eșantion semnificativ de adulți în vârstă, cercetătorii de la Institutul Norvegian de Sănătate Publică (NIPH) au identificat un posibil factor de risc scăzut al demenței, dacă ești căsătorit sau ai un partener, în timp ce cei care erau singuri aveau un risc semnificativ crescut de a dezvolta boala.

„Există o corelație clară între a fi căsătorit și un risc mai scăzut de demență, ca persoană în vârstă. Datele noastre arată, de asemenea, că persoanele divorțate reprezintă o proporție semnificativă din cazurile de demență”, a spus autorul studiului, Vegard Skirbekk, într-un comunicat, conform iflscience.com.

Pentru a cerceta mai mult în asocierile dintre căsătorie și sănătatea cognitivă la persoanele în vârstă, cercetătorii au luat un eșantion de 8.706 adulți cu vârste cuprinse între 44 și 68 de ani și i-au urmărit, pe măsură ce au trecut de 70 de ani. Scopul a fost să identifice câți dintre ei au fost considerați izolați (cei singuri sau divorțați) și dacă a existat o legătură cu cei care au dezvoltat demență după 70 de ani.

Studiile anterioare au identificat că izolarea socială este un factor de risc puternic pentru demență, în special la bărbați și la cei fără copii. Cu toate acestea, acest studiu a implicat atât bărbați, cât și femei, precum și persoane cu și fără copii.

Rezultatele au arătat că 11,6% din indivizi au dezvoltat demență, iar 35,3% au dezvoltat tulburări cognitive ușoare (MCI). Dintre acești oameni, cea mai scăzută incidență a demenței a fost la cei care au fost căsătoriți continuu, iar cea mai mare a fost la cei care au fost căsătoriți, apoi au divorțat.

De ce se întâmplă aceste lucruri? Cercetătorii încă nu au un răspuns clar, dar asociază beneficiile aduse de un mariaj lung cu efectele pozitive ale unei relații, cu dorința de a avea copii și alți factori ce vin „la pachet” cu căsătoria. Oricum, datele arată că cei necăsătoriți ori divorțați riscă mult mai mult să dezvolte demență, iar reducerea izolării sociale poate avea un impact foarte pozitiv asupra îmbunătățirii calității vieții.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....