Uniunea Europeană și-ar putea extinde granițele. Planul ambițios al cancelarului Olaf Scholz

Ioana Bucur 16.10.2022, 09:07
Uniunea Europeană și-ar putea extinde granițele. Planul ambițios al cancelarului Olaf Scholz

După retragerea Marii Britanii, unii lideri ai continentului au planuri mari pentru viitorul UE. Uniunea Europeană și-ar putea extinde granițele în viitorul nu foarte îndepărtat. Cancelarul Olaf Scholz și-a prezentat viziunea ambițioasă în cadrul unei reuniuni a social – democraților.

Olaf Scholz vrea ca Uniunea Europeană să își extindă granițele

După Brexit, Uniunea Europeană și-a pierdut unul dintre cei mai importanți membri, însă unii lideri au planuri mari pentru viitorul UE. Prezent recent la o reuniune a social – democraților europeni, cancelarul german Olaf Scholz a punctat, din nou, importanța extinderii granițelor, susținând că doar în acest mod blocul comunitar va fi capabil să își exercite mai bine influența în afacerile globale.

De fapt, această temă a ajuns să fie printre cele mai importante ale politicii sale externe. Scholz își dorește includerea în UE a țărilor din Balcani și a altor state, un plan urgentat de declanșarea războiului din Ucraina. La începutul verii, Kievul a devenit candidat la aderare.

„O Uniune Europeană cu 27, 30, 36 de state şi cu peste 500 de milioane de cetăţeni liberi şi egali poate avea o greutate şi mai mare în lume”, a declarat Scholz, în cadrul Congresului Socialiştilor Europeni, care se desfășoară la Berlin.

În prezent, Uniunea Europeană este formată din 27 de state. Extinderea granițelor spre Est, a punctat Scholz, „este un câștig pentru noi toți”.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

„Mă angajez în favoarea extinderii UE. Faptul că UE continuă să se extindă spre Est este un câștig pentru noi toți”, a mai afirmat cancelarul german.

Uniunea Europeană și-ar putea extinde granițele. Planul ambițios al cancelarului Olaf Scholz
Olaf Scholz

„O cruciadă împotriva modului nostru de viață”

Cancelarul german a declarat că țara sa va continua să acorde sprijin economic, financiar, militar și umanitar Ucrainei, numind invazia Rusiei „o cruciadă împotriva democrației liberale”, „o cruciadă împotriva modului nostru de viață”.

 „În tot acest timp, Vladimir Putin şi împuterniciţii săi au clarificat un lucru: acest război nu este doar despre Ucraina, ci ei consideră războiul împotriva Ucrainei ca parte a unei cruciade mai mari. O cruciadă împotriva democraţiei liberale, o cruciadă împotriva regulilor bazate pe ordinea liberală, o cruciadă împotriva libertăţii şi progresului. O cruciadă împotriva modului nostru de viaţă, o cruciadă împotriva a ceea ce Putin numeşte Occidentul colectiv”, a spus Olaf Scholz într-un discurs virtual preînregistrat la Summitul pentru guvernanţă progresivă.

Miercuri, ministrul Economiei din Germania a declarat că nu crede că încercarea liderului de la Kremlin de a destabiliza ordinea economică a Europei va reuși.

„Putin va eşua în încercarea sa de a destabiliza ordinea economică esenţială, în acelaşi mod în care va eşua pe câmpul de luptă din Ucraina”, a spus Robert Habeck, într-o conferinţă de presă la Berlin.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...