Uniunea Europeană se pregătește să renunțe la combustibilul rusesc. Planul de 210 miliarde de euro pentru ruperea completă de Moscova

Beatrice Dumitru 18.05.2022, 09:45
Uniunea Europeană se pregătește să renunțe la combustibilul rusesc. Planul de 210 miliarde de euro pentru ruperea completă de Moscova

Invadarea Ucrainei de către Rusia, principalul furnizor de gaze din Europa, a determinat Uniunea Europeană să-și regândească politicile energetice pe fondul preocupărilor legate de șocurile aprovizionării. Astfel, blocul comunitar a pregătit un plan pentru a scăpa de dependența de combustibilul de la Moscova, care necesită investiții în valoare de 210 miliarde de euro.

Planul UE pentru a scăpa de dependența de gazul rusesc

Rusia furnizează 40% din gazul blocului comunitar și 27% din petrolul importat, în timp ce țările UE se chinuie să convină asupra embargoului pe petrolul rusesc, măsură inclusă în cel de-al șaselea pachet de sancțiuni, dar cu care Ungaria nu este de acord.

În acest context, Comisia Europeană va dezvălui un plan de 210 de miliarde de euro pentru ca Europa să  scape de dependența de combustibilii fosili din Rusia până în 2027 și va folosi situația de la Moscova pentru a accelera trecerea la energia verde.

Uniunea Europeană se pregătește să renunțe la combustibilul rusesc. Planul de 210 miliarde de euro pentru ruperea completă de Moscova
UE vrea să renunțe la gazul rusesc.

Pentru ca statele membre să renunțe la acești combustibili, Bruxelles-ul va propune un plan în trei direcții: o schimbare pentru a importa mai puțin gaz rusesc, o lansare mai rapidă a energiei regenerabile și mai mult efort pentru economisirea energiei, potrivit proiectelor de documente văzute de Reuters.

Cererea de gaze va scădea până în 2030

Potrivit estimărilor Bruxelles-ului, acest plan ar necesita o sumă de 210 de miliarde de euro în investiții suplimentare, pe care UE intenționează să le sprijine eliberând mai mulți bani pentru tranziția energetică din fondul său de redresare COVID-19.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Planurile conturează o pauză pe termen scurt pentru livrările de gaze din alte țări, subliniind potențialul de a crește importurile de gaz natural lichefiat din state precum Egipt, Israel și Nigeria, plus infrastructura necesară pentru a se îndepărta de Rusia.

Cererea de gaze a Europei este de așteptat să scadă cu aproximativ o treime până în 2030, în conformitate cu obiectivele blocului comunitar de combatere a schimbărilor climatice, iar propunerile sunt de așteptat să sublinieze obiectivele de a produce 10 milioane de tone de hidrogen regenerabil până în 2030 și de a importa alte 10 milioane de tone, care ar putea fi folosit pentru a înlocui gazul în industrie.

Alte obiective ale Comisiei Europene

Comisia Europeană are în vedere și alte obiective pentru extinderea energiei regenerabile și a eficienței energetice, cu o cotă de 45% a energiei regenerabile până în 2030, înlocuind propunerea actuală de 40%. De asemenea, este în discuție un plan pentru reducerea cu 13% a consumului de energie al UE până în 2030, pentru a înlocui propunerea actuală de 9%.

Noile scheme UE pentru o lansare la scară largă a energiei solare încearcă să reducă energia alimentată cu gaz și încălzirea în case, birouri și fabrici, solicitând țărilor să instaleze energie solară în toate clădirile publice noi începând cu 2025, potrivit unui alt proiect.

Proiectele de măsuri, care s-ar putea modifica înainte de a fi publicate, includ o combinație de legi UE, scheme neobligatorii și recomandări pe care guvernele naționale le-ar putea adopta.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...