Unii mai ghinioniști decât alții: de ce mahmureala nu este pentru toată lumea

Gabriel Peneș 21.12.2022, 17:04
Unii mai ghinioniști decât alții: de ce mahmureala nu este pentru toată lumea

Să fii mahmur după ce ai băut cu o seară înainte, nu e deloc starea cea mai fericită din lume. Totuși, tu s-ar putea să nu te simți atât de rău ca prietenii tăi care au senzația că se prăbușește cerul pe ei. Sau invers, poate că ție ți-e mult mai rău decât le e lor. Poate că te întrebi de unde apare această diferență de stare. Chiar dacă primul răspuns ce-ți vine în minte ar fi legat de cantitatea de alcool consumată, explicația este ceva mai complexă decât atât.

Unii mai ghinioniști decât alții

Ai băut mai mult decât „duceai”, iar acum te simți de parcă ai fi „demagnetizat”, chinuit de o mahmureală teribilă? Anumite gene și trăsături de personalitate pot explica de ce unii oameni abia pot funcționa a doua zi după o noapte de băut.

Dar ceea ce te poate surprinde mai mult este că prietenii tăi nu se simt la fel. Unii se pot simți mai rău, alții, mai bine și alții (dacă au noroc) pot să nu simtă deloc consecințele negative. Aceasta este variabilitatea mahmurelii.

În cercetarea științifică, mahmureala este măsurată pe o scară de 11 puncte (0 însemnând fără efecte și 10 fiind extrem de mahmur). Într-un studiu recent, participanții au raportat mahmureala la această scară oriunde între 1 (foarte ușoară) și 8 (severă) – în timp ce alte cercetări au estimat că aproximativ 5% dintre oameni pot fi rezistenți la mahmureală, conform iflscience.com.

Oamenii de știință încep acum să exploreze numeroasele mecanisme biologice și psihologice care ar putea influența experiența noastră în timpul mahmurelii. Unele cercetări sugerează că persoanele cu o variație a genei ALDH2 raportează că se confruntă cu mahmureală mai severă.

Când consumăm alcool, acesta este descompus de enzima dehidrogenază în acetaldehidă – un compus chimic important pentru apariția simptomelor mahmurelii. Cu toate acestea, varianta genei ALDH2 limitează descompunerea acetaldehidei, ceea ce duce la o acumulare mai mare a compusului chimic – astfel, simptome mai mari de mahmureală.

Unii mai ghinioniști decât alții: de ce mahmureala nu este pentru toată lumea
Gravitatea stării de mahmureală ar putea avea legătură cu anxitatea, depresia, nivelul de stres și personalitatea fiecăruia și nu cu cantitatea de alcool consumată

De ce mahmureala nu este pentru toată lumea

Vârsta și sexul pot influența, de asemenea, modul în care este experimentată mahmureala. Un sondaj online recent efectuat pe 761 de consumatori de alcool olandezi a constatat că severitatea mahmurelii scade odată cu vârsta, chiar și atunci când se adaptează la cantitatea de alcool consumată.

În mod interesant, autorii au raportat, de asemenea, diferențe în severitatea mahmurelii între bărbați și femei. Aceste diferențe de sex au fost mai mari la băutorii mai tineri: bărbații tineri (cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani) tind să raporteze mahmureală mai severă, în comparație cu tinerele băutoare. Cu toate acestea, în prezent nu se știe de ce există aceste diferențe.

Mai mult, anumite trăsături psihologice pot fi legate de modul în care este experimentată mahmureala – inclusiv anxietatea, depresia, nivelul de stres și chiar personalitatea.

Anterior, cercetările au sugerat că neuroticismul, o trăsătură fundamentală de personalitate ce tinde să-i determine pe oameni să vadă lumea într-un mod negativ, poate prezice severitatea mahmurelii. Cu toate acestea, recent, această idee a fost contestată cu un alt studiu care nu a găsit nicio legătură între mahmureala și personalitate.

Acest lucru este oarecum surprinzător, având în vedere că extroversia (o trăsătură de personalitate caracterizată de obicei prin a fi sociabil) este asociată pozitiv cu comportamentele de consum excesiv de alcool la studenți – deși nu pare să fie legată de mahmureala mai gravă. Acest lucru se întâmplă în ciuda dovezilor că consumul mai frecvent de alcool este legat de experiențe mai severe de mahmureală.

Anxietatea, depresia și stresul sunt, de asemenea, legate de mahmureala mai severă. Fiecare dintre aceste dispoziții este asociată cu o „prejudecată negativă” – o tendință de a interpreta lumea într-un mod pesimist. Descoperirile cercetătorilor arată, de asemenea, că mahmureala tinde să îi facă pe oameni să interpreteze lumea mai negativ. Drept urmare, mahmureala poate exacerba această viziune „în negru” asupra vieții, făcându-i pe unii oameni să se simtă mai rău decât alții.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....