Uniformele școlare ar putea redeveni obligatorii în școli. Ce prevede noul proiect depus la Senat

Ana Anitoiu 05.10.2022, 15:14
Uniformele școlare ar putea redeveni obligatorii în școli. Ce prevede noul proiect depus la Senat

Uniformele școlare ar putea redeveni obligatorii în școlile din România. Un nou proiect a fost depus în acest sens, miercuri, la Senat. Inițiatorii acestuia sunt deputații George Simion, președinte al AUR, şi Lilian Scripnic.

Ce prevede proiectul referitor la impunerea uniformelor școlare

AUR a transmis că a depus la Senat o propunere legislativă referitoare la modificarea Legii nr. 35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ. Proiectul prevede reintroducerea obligativității purtării uniformelor şcolare în școli și licee.

Conform inițiatorilor proiectului, obiectivul acestuia este prevenirea apariției unor complexe de inferioritate în rândul elevilor ai căror părinți nu au posibilități financiare pentru a le cumpăra haine la fel de scumpe ca ale unora dintre colegii lor.

„O uniformă elimină etalarea ultimei mode, a blugilor ultimul răcnet sau a bluzelor fancy cumpărate din mall-uri, în cazul copiilor ai căror părinţi au posibilităţi financiare, în timp ce alţi copii cu posibilităţi materiale mai modeste să dezvolte complexe de inferioritate în baza a ce au sau nu, ca haine pentru şcoală”, a transmis AUR.

Uniformele scolare ar putea redeveni obligatorii in scoli
Uniformele scolare ar putea fi impuse din nou, in Romania. Foto: pexels.com

AUR: „Purtarea uniformei școlare era un motiv de mândrie”

Pentru a-și susține propunerea, AUR a menționat că în perioada interbelică, purtarea uniformei şcolare era un motiv de mândrie pentru elevii români, datorită sentimentului de apartenenţă la o „comunitate prestigioasă de tineri studioşi”.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

„Acestui sentiment i se răspundea, din partea societăţii, cu respect şi admiraţie. Ulterior, ca efect al introducerii uniformelor şcolare inspirate din modelul sovietic, sentimentele de mândrie şi de apartenenţă la o comunitate studioasă s-au degradat în timp, astfel că, la sfârşitul anilor 1980, elevii aveau o atitudine ostilă faţă de uniformă şi conformism”, a susținut AUR.

Parlamentarii AUR au citat un studiu realizat în Statele Unite ale Americii. Conform rezultatelor acestuia, 83% dintre profesorii care au făcut parte din eșantion consideră că o uniformă școlară bine aleasă poate preveni comportamentul de excludere şi de luare în derâdere a cuiva pe tema înfăţişării sau a situaţiei sale financiare.

Alte argumente pentru impunerea uniformei școlare

Totodată, inițiatorii proiectului au menționat că purtarea uniformei școlare previne stresul elevilor și al părinților de a hotărî în fiecare zi ținutele pentru școală, dar și tentația tinerilor de a îmbrăca haine excentrice cu care să epateze în fața colegilor.

Conform inițiatorilor proiectului, în acest fel, prin impunerea uniformei școlare în toate instituțiile din învățământul preuniversitar, cel puțin din punct de vedere vestimentar, pe durata orelor de curs, toți elevii pot fi egali.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...