Ungurii sar la gâtul vecinilor și vorbesc de război civil. ”Ne-au atacat liderii cu forțe înarmate”

Ana Anitoiu / 03.12.2020, 09:38
Ungurii sar la gâtul vecinilor și vorbesc de război civil. ”Ne-au atacat liderii cu forțe înarmate”

Ungurii sar la gâtul vecinilor și vorbesc despre război civil. Această stare a fost creată de autoritățile din Ucraina, după cum acuză europarlamentarii alianței FIDESZ-KDNP, cunoscută anterior sub denumirea de Alianța Solidarității Maghiare.

Ce acuzații aduc susținătorii ungurilor din Ucraina

Europarlamentarii FIDESZ-KDNP au transmis, miercuri, un comunicat de presă prin care au declarat că acțiunea autorităților din Ucraina este josnică. Aceștia condamnă faptul că autoritățile din această țară i-au atacat cu forțe armate pe liderii minorității maghiare și pe organizațiile comunității ungurilor care se află în regiunea Transcarpatia.

”Pe 30 noiembrie, forțele înarmate ale Serviciului de Securitate al Ucrainei au luat cu asalt sediile unor instituții maghiare din Transcarpatia: Fundația pentru Învățământul Universitar Maghiar, Centrul pentru Dezvoltare Economică Egán Ede, sediul Uniunii Culturale Maghiare, respectiv locuința președintelui KMKSZ, László Brenzovics. Acțiunea înarmată a avut loc pe baza unui dosar penal deschis anterior sub acuzația de separatism”, arată comunicatul europarlamentarilor FIDESZ-KDNP.

Drepturile ungurilor și ale altor minorități naționale, călcate în picioare de mulți ani, în Ucraina

De asemenea, europarlamentarii alianței FIDESZ-KDNP au susținut că evenimentele violente ce au avut loc luni fac parte dintr-un proces ce nu poate fi tolerat. În cadrul acestui proces, drepturile pe care le au ungurii și ale minorități naționale din Ucraina sunt călcate în picioare de mulți ani de guvernarea din această țară vecină cu România.

Totodată, europarlamentarii au amintit că Uniunea Culturală Maghiară din Transcarpatia și Guvernul Ungarei au protestat anterior față de Legea învățământului și Legea privind limba de stat în Ucraina. În plus, au precizat că violarea drepturilor minorităților naționale de către diferite autorități ucrainene ar putea să aibă consecințe grave.

Ungurii sar la gatul vecinilor si vorbesc de razboi civil. Ne-au atacat liderii cu forte inarmate
Masini apropiindu-se de o granita

Care ar fi obiectivul atacului asupra ungurilor din Ucraina

Potrivit europarlamentarilor FIDESZ-KDNP, atacul armat reprezintă continuarea acestor atrocități. Aceștia au precizat că asaltul ce a avut loc are un substrat politic, iar obiectivul a fost intimidarea și exercitatea unei presiuni asupra minorității maghiare din Ucraina.

”Într-o țară asociată cu Uniunea Europeană, care și-a exprimat de multe ori intenția de a se integra în UE și NATO, este inadmisibil să aibă loc asemenea evenimente. De aceea vom propune în Parlamentul European ca la ședința plenară din decembrie să fie înscrise pe ordinea de zi aceste încălcări de drepturi fără precedent”, au subliniat europarlamentarii în comunicatul lor de presă.

Ucraina a dat fiori reci lumii. Anunțul înspăimântător pe care l-a făcut

În luna august, Ucraina a dat fiori reci lumii, cu un anunț înspăimântător. Această țară a anunțat atunci o creștere mare a radiațiilor lângă Cernobîl, după ce a fost stins un incendiu ce izbucnise în apropiere. Acolo a avut loc cel mai mare accident nuclear din istorie, la data de 26 aprilie 1986. Atunci, reactorul cu numărul 4 al centralei Cernobîl a explodat, contaminând până la trei sferturi din Europa.

“Avem veşti proaste: nivelul de radioactivitate este mai mare decât normalul în centrul incendiului”, a informat politicianul Egor Firsov din Ucraina, pe pagina lui de Facebook, alături de o înregistrare video în care se vede un detector Geiger, ce afișează un nivel de radioactivitate de 16 ori mai mare decât normalul acesteia.