Ungaria poate pierde banii de la UE. A fost declanșat mecanismul care permite suspendare fondurilor pentru Budapesta

Beatrice Dumitru 27.04.2022, 15:47
Ungaria poate pierde banii de la UE. A fost declanșat mecanismul care permite suspendare fondurilor pentru Budapesta

Bruxelles-ul și Budapesta au avut dezacorduri tot mai mari de când premierul ungar Viktor Orban a venit la putere, în urmă cu peste un deceniu. Acesta a fost acuzat acuzat de grupurile pentru libertăți civile că a preluat treptat controlul asupra instituțiilor democratice și a canalizat banii contribuabililor către prieteni și familie. Viktor Orban a câștigat la începutul lunii aprilie al patrulea mandat consecutiv.

UE a declanșat mecanismul împotriva Ungariei

Un oficial al Comisiei a declarat că Ungaria este vizată de acest mecanism din cauza „preocupărilor serioase” cu privire la utilizarea finanțării UE. Oficialul a subliniat temerile cu privire la modul în care Budapesta distribuie contractele publice și modul în care controlează fondurile UE. Acesta a criticat țara  pentru lipsa de transparență și pentru împiedicarea investigațiilor și anchetelor penale eficiente.

În acest context, Comisia Europeană a anunțat că a declanșat în mod oficial mecanismul care ar putea lăsa Ungaria fără fondurile de la UE din cauza încălcărilor statului de drept. Decizia marchează un moment important, deoarece UE nu a mai folosit niciodată această autoritate, care îi permite să reducă sau să suspende banii către țările membre, informează Politico.

Ungaria poate pierde banii de la UE. A fost declanșat mecanismul care permite suspendare fondurilor pentru Budapesta
Uniunea Europeană poate tăia fondurile Ungariei.

Decizia finală aparține Consiliului UE

Noul mecanism a fost creat în 2020, după ce Comisia a constatat că instrumentele de supraveghere existente la nivel național nu pot schimba comportamentul acelor state care ignoră regulile europene.

Mișcarea anunță începutul unui proces de luni de zile care s-ar putea încheia cu pierderea unei sume semnificative de fonduri UE de către Ungaria, decizia finală fiind în sarcina Consiliului UE, format din reprezentanți ai fiecărei țari. Pentru a fi pus în aplicare, mecanismul are nevoie de o „majoritate calificată”, adică sprijin din partea a cel puțin 55% dintre țările UE.

Conform regulamentului, UE poate reduce finanțarea atunci când încălcările statului de drept afectează sau ar putea risca să afecteze bugetul blocului comunitar. Oficialii spun că decizia Comisiei de a declanșa mecanismul împotriva Budapestei are la bază corupția la nivel înalt.

Ce teama a avut Anca Dinicu la filmarile pentru “Sariti de pe fix
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...