Ungaria, parteneriat de proporții cu Rusia. Afacerea de miliarde de euro care ocolește România

Badea Violeta, Alexandra Chiric 31.08.2021, 11:23
Ungaria, parteneriat de proporții cu Rusia. Afacerea de miliarde de euro care ocolește România

Ungaria este pe cale de a semna un nou acord cu grupul rus Gazprom pentru aprovizionarea cu gaze naturale pe o perioadă de 15 ani. Anunțul a fost făcut de Peter Szijjarto, ministrul ungar al Afacerilor Externe. Din păcate, România nu este inclusă în această afacere de miliarde de euro.

Ungaria va încheia un nou acord de achiziție de gaze rusești

Ungaria a ajuns la un acord cu Rusia în ceea ce privește aprovizionare cu gaze pe termen lung. Noul contract ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 octombrie 2021, potrivit lui Peter Szijjarto, ministrul ungar al Afacerilor Externe, notează cei de la Reuters.

Oficialul a mai precizat că înțelegerea se va face pe o perioadă de 15 ani, cu opţiunea modificării cantităţii de gaze achiziţionate după primii zece ani.

„Am convenit asupra preţului, care este mult mai favorabil decât cel prevăzut în acordul semnat de Ungaria în 1995 şi care expiră acum”, a scris Peter Szijjarto, pe pagina sa de Facebook.

De-a lungul timpului, Ungaria s-a folosit în principal doar de gazele naturale ruseşti. Vecinii noștri se bazează exclusiv pe acest furnizor. Grupul rus Gazprom încearcă să se extindă în Europa prin construirea mai multor noi gazoducte.

De asemenea, Ungaria a început să îşi diversifice importurile de gaze naturale, prin deschiderea unor interconectori de gaze cu majoritatea ţărilor vecine şi semnarea mai multor acorduri de aprovizionare. Unul dintre acestea a fost cu grupul Shell care urmărește aprovizionarea cu gaze naturale lichefiate (GNL) printr-un terminal din Croaţia.

Peter Szijjarto a anuntat ca Ungaria a semnat un nou acord cu Rusia
Peter Szijjarto a anuntat ca Ungaria a semnat un nou acord cu Rusia

Contractul va fi semnat până la sfârșitul lunii septembrie

Peter Szijjarto a anunțat că noul contract cu grupul rus Gazprom va fi semnat până la sfârșitul lunii septembrie. În urma acestui acord, furnizorul se angajează să livreze anual o cantitate de 4,5 miliarde metri cubi de gaze naturale prin două rute. Astfel, 3,5 miliarde metri cubi via Serbia şi un miliard de metri cubi via Austria.

„Părţile au analizat mai multe aspecte importante, precum şi perspectivele de cooperare în domeniul gazelor naturale, inclusiv livrările de gaze spre Ungaria”, se arată într-un comunicat de presă transmis de grupul rus Gazprom.

Ministrul ungar al Afacerilor Externe a precizat că cea mai mare parte a livrărilor de gaze naturale ruseşti vor ajunge în Ungaria printr-un interconector de gaze de la graniţa cu Serbia. Acesta urmând să devină operaţional până în luna octombrie. De asemenea, urmează să fie inaugurată o nouă conductă denumită BalkanStream, o prelungire pe teritoriul Bulgariei a conductei ruseşti TurkStream, până în Serbia şi Ungaria.

Urmăriți Impact.ro și pe