Ungaria nu vrea să ajute Ucraina în conflictul cu Rusia. Ce i-a deranjat pe oficialii de la Budapesta

Nicu Stan 26.01.2022, 21:22
Ungaria nu vrea să ajute Ucraina în conflictul cu Rusia. Ce i-a deranjat pe oficialii de la Budapesta

S-a aflat că Ungaria nu vrea să ajute Ucraina în conflictul cu Rusia. Ce i-a deranjat pe oficialii de la Budapesta. Ungaria nu va sprijini Ucraina în conflictul pe care îl are cu Rusia atât timp cât Kievul continuă să priveze minoritatea maghiară de drepturile ei, a anunțat miercuri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto.

Ungaria nu ajută Ucraina dacă Rusia ar începe războiul. De ce se comportă așa oficialii de la Budapesta

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a anunțat că țara sa nu susține Ucraina în conflictul cu Rusia, întrucât Kievul nu repectă drepturile cetățenilor maghiari. De asemenea, oficialul ungar a spus că ţara lui are o relaţie de „respect reciproc” cu Moscova.

„Dacă ucrainenii nu renunţă la aceste politici, posibilităţile guvernului ungar de a sprijini Ucraina, inclusiv în actualul conflict, sunt puternic limitate”, a spus Peter Szijjarto într-o declaraţie acordată cotidianului Magyarnemzet, citată de agenția EFE.

Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe
Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe

Cum trăiesc etnicii maghiarii în Ucraina

Etnicii maghiari din Ucraina trăiesc „în privare de drepturi şi, în unele cazuri, ajung să sufere hărţuire fizică”, iar „acest lucru este inacceptabil”, spune Peter Szijjarto, potrivit Agerpres.

La o întâlnire cu omologii săi din statele membre NATO, care a avut loc la începutul lunii, Peter Szijjarto calificase de asemenea „inacceptabil” faptul că guvernul Ucrainei foloseşte provocările din estul țării drept scuză pentru a continua să restrângă drepturile minorităţilor naţionale, aici intrând și cele ale etnicilor maghiari din Transcarpatia.

Viktor Orban, întâlnire cu Vladimir Putin

De asemenea, despre relaţiile Ungariei cu Rusia, în actualul context al tensiunilor militare de la frontiera ruso-ucraineană şi al ameninţărilor SUA şi Uniunii Europene cu sancţiuni împotriva Moscovei în cazul unui atac asupra Ucrainei, ministrul de externe ungar a spus în declaraţia pentru Magyarnemzet că „interesul ungarilor constă în relaţii pragmatice şi bazate pe respect reciproc cu Rusia”, adăugând că „dialogul nu are alternativă”.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, are programată pentru 1 februarie o întrevedere la Moscova cu preşedintele Vladimir Putin. Astfel, opoziţia ungară i-a cerut să-şi anuleze această vizită, considerând-o dăunătoare intereselor naţionale ale țării în contextul actual.

Americanii au anunțat când ar începe războiul

Pe de altă parte, americanii sunsțin că Rusia poate ataca oricând Ucraina, dar spun totodată cuă nu cunosc deloc planurile lui Vladimir Putin.

„Toate indiciile sunt că Rusia va folosi forța între astăzi și jumătatea lunii februarie”, a spus Wendy Sherman, prim-adjunctul secretarului de stat al Statelor Unite, în cadrul unei întâlniri online difuzată de Departamentul de Stat.

Wendy Sherman a adăugat că nu știe dacă Vldimir Putin a luat decizia finală în ceea ce privește invadarea Ucrainei.

Urmăriți Impact.ro și pe