Ungaria intră pe lista scurtă a țărilor unde se produc mașini electrice. Care este primul model produs lângă Budapesta

Bogdan Bârliga 25.10.2021, 13:06
Ungaria intră pe lista scurtă a țărilor unde se produc mașini electrice. Care este primul model produs lângă Budapesta

În Ungaria a fost demarată producția primului autoturism full electric produs în această țară. Momentul marchează un pas important pentru industria auto din țara vecină în contextul competiţiei pentru electromobilitate.

Acest lucru a fost posibil și pentru că autoritățile maghiare au susținut investiția în fabrica de la Kecskemet cu un grant guvernamental consistent.

Care este primul autoturism full electric produs în Ungaria

Mercedes-Benz EQB va fi primul model complet electric produs în fabrica deținută de Daimler AG în localitatea Kecskemet la aproximativ 100 de km de Budapesta.

Ungaria intra pe lista scurta a tarilor unde se produc masini electrice. Care este primul model produs langa Budapesta
Mercedes-Benz EQB

Constructorul german produce în această fabrică din anul 2008 mai multe modele printre care B-Class,CLA, CLA Shooting Brake și A-Class. Acum  a venit momentul pentru lansarea în producție a SUV-ului cu propulsie electrică EQB.

Mercedes-Benz EQB are o lungime de 4.684 de milimetri, 1.834 milimetri lățime, o înălțime de 1.667 milimetri și un ampatament de 2.829 de milimetri. Opțional în spate poate fi montat un al treilea rând de scaune și volumul portbagajului variază între 495 și 1.710 litri.

Vor fi propuse două variante de motorizare: Mercedes-Benz EQB 300 4Matic și Mercedes-Benz EQB 350 4Matic.

Mercedes-Benz EQB – de ce autonomie dispune noul model electric german

Mercedes-Benz EQB 300 4Matic este dotat cu două unități electrice pe fiecare punte cu o putere totală a sistemului de 228 CP și 390 Nm. Bateria folosită pentru alimentarea acestui sistem electric are o capacitate de 66.5 kWh și oferă o autonomie de 419 kilometri WLTP.

Mercedes-Benz EQB 350 4Matic dispune de un sistem de propulsie ce oferă o putere totală de 292 CP și 520 Nm. Bateria are aceeași capacitate ca și la EQB 300, iar autonomia este similară.

SUV-ul electric poate fi încărcat la prize AC cu 11 kW și la prize rapide cu puteri de 100 kW. Pentru versiunea EQB 300 4Matic producătorul comunică un consum mediu mixt de 16.2 kWh pentru 100 de km, iar pentru EQB 350 4Matic un consum mediu mixt de 18.1 kWh pentru 100 de km. Aceste valori corespund standardelor Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure (WLTP).

La capitolul performanțe dinamice Mercedes-Benz EQB 300 4Matic accelerează de la o la 100 km/h în opt secunde, în timp ce EQB 350 4Matic realizează această repriză în 6,2 secunde. Indiferent de puterea sistemului de propulsie viteza maximă declarată este de 160 km/h.

Noul Mercedes-Benz EQB va fi exportat și în China

Uzina Daimler de la Kecskemet  se află la 100 de kilometri sud-est de Budapesta și asigură aproximativ 4400 de locuri de muncă. Bateriile sunt furnizate de filiala Mercedes-Benz Accumotive din Kamenz, precum și de fabrica de baterii din Jawor, Polonia.

Tot la Kecskemet urmează să intre în producție și Mercedes Clasa A cu sistem plug-in hybrid.

Mercedes-Benz va investi peste nouă miliarde de euro până în anul 2025 în electromobilitate și planurile prevăd un portofoliu extins de vehicule electrificate.

În România până la acest moment doar Ford a anunțat că va produce din 2024 un model full electric la uzina din Craiova.

Urmăriți Impact.ro și pe
Bogdan Bârliga
Este editorul coordonator al secției Auto de pe Impact.ro. A început să lucreze în presă din anul 2002 și a experimentat mai multe domenii de activitate ( politic, social, economic) până...