Ungaria începe să amintească de regimurile totalitare. Viktor Orban lansează cruciada culturală, vrea muzică pop și rock patriotică

Cristian Cojocaru 21.03.2021, 17:00
Ungaria începe să amintească de regimurile totalitare. Viktor Orban lansează cruciada culturală, vrea muzică pop și rock patriotică

Temeri sunt stârnite în rândul artiștilor din Ungaria, după ce Guvernul de la Budapeste a amintit despre regimurile totalitare. Proiectul pe care îl are în vedere Viktor Orban are în vedere protecția identității ungare.

Ungaria amintește de regimurile totalitare

Proiectul pe care Viktor Orban îl are în vedere, stârnește temeri în rândul artiștilor din Ungaria. Protrivit planului ale cărui detalii au ieșit la iveală în această săptămână, Guvernul a promis 62 de milioane de euro în scopul de a susține și forma talente, precum și cultura și achiziționarea de noi echipamente de studio și spații de concert.

„Este vorba de realizarea unor producţii pop şi rock ungare de calitate, de a face din ele o sursă de identitate”, explică Szilard Demeter, omul care a pus baza acestei inițiative.

În cadrul unui interviu acordat anul trecut, Szilard afirma că ”muzica poate exprima ceea ce este diferit în personalitate, viziune și experiență istorică” a locuitorilor din Ungaria. Totdată, el a mai afirmat că ”uneori este de neînțeles pentru europenii din vest, dar acest lucru este pasionant și exotic”. Artiștii se întrabă acum care vor fi următoarele mutări, având în vedere că în anul 2018, Viktor Orban a promis o ”nouă eră” culturală.

Proiectul pe care Viktor Orban îl are în vedere, stârnește temeri în rândul artiștilor din Ungaria
Proiectul pe care Viktor Orban îl are în vedere, stârnește temeri în rândul artiștilor din Ungaria

Statul a fost criticat de Uniunea Europeană

Membră a Uniunii Europene încă din 2014, Ungaria a fost criticată de către Bruxelles în câteva rânduri din cauza ”atacurilor” sale împotriva statului de drept. Szilar Demeter se arată simpatizant înfocat al lui Viktor Orban. Anul trecut, Szilar a vorbit despre George Soros, asociindu-l cu Hitler.

Solistul trupei punk ‘HétkŕznaPI CSAlŕłdŕˇsok’ (Decepţiile cotidianului), Ferenc Megyeri, în timpul unui concert înregistrat, și-a făcut apariția cu un tricou pe care era scris numele ”Soros”. Înainte de difuzarea materialului, organizatorii l-au rugat să dea jos ace tricou, însă acest a afirmat că ”am refuza și postul a făcut gros-planuri cu chipul meu”.

Două dintre melodiile sale critică politica din Ungaria, astfel că au fost tăiate la montaj. Solistul este neîncrezător în proiectul propus.

„Dacă ideea este de a ajuta muzicienii, atunci de ce nu – până la urmă, este vorba despre banii contribuabililor, sunt banii noştri. Dar cred că majoritatea grupurilor vor încasa banii în schimbul tăcerii”, a spus el.

Un alt compozitor și chitarist, Zoltan Czutor se teme de ”îndoctrinare, cu elevi care vor asista la opere rock naționaliste”, în timp ce alți muzicieni nu vor rezista. O altă artistă, cântăreața Zsuzsa Koncz a afirmat că nu își mai face iluzii cu privire la evoluția Ungariei care îi amintește foarte bine vremurile comuniste, atunci când opere critice la adresa sistemului erau interzise.

Urmăriți Impact.ro și pe