Unele magazine din România au impus limită de cumpărături, spre îngrijorarea clienţilor. Ce înseamnă asta, de fapt?

Iancu Andreea 17.11.2021, 11:10
Unele magazine din România au impus limită de cumpărături, spre îngrijorarea clienţilor. Ce înseamnă asta, de fapt?

Mulți cumpărători din România au observat cu îngrijorare cum unele magazine au impus limită de cumpărături. Marile lanțuri dau asigurări către populație că nu există motive de temere în privința produselor de la raft. Cu toate acestea, în mai multe magazine din țară au apărut anunțuri în care oamenii sunt îndemnați să reducă numărul produselor pe care le cumpără. Care este situația, de fapt.

Motivul pentru care unele magazine din România au impus limită de cumpărături

Mai mulți clienți au descoperit cu uimire că anumite produse lipsesc de pe rafturile magazinelor. În plus, există anunțuri cu o limită de cumpărături pe care unele magazine le-au impus în privința unor articole. În unele lanțuri există anunțuri prin care cumpărătorii sunt rugați să nu cumpere mai mult de 5 baxuri. Chiar și așa, respectivele articole lipseau de la raft. Zahărul, uleiul și făina se numără printre articolele care în unele magazine lipsesc, deși sunt marcate spre a fi cumpărate cu măsură.

Cu toate că mulți cumpărători s-au arătat îngrijorați de această situație, reprezentanții lanțurilor de magazine susțin că nu există niciun motiv de temere. Aceștia incriminează totuși situația generată de pandemie în privința gestionării aprovizionărilor. Pe fondul tensiunilor apărute cu privire la incertitudinea finalului acestei pandemii, există unele situații speciale în cadrul lanțurilor de magazine.

Nu există motive de îngrijorare. Într-adevăr există situații mai tensionate, dificultăți care apar inerent în ce privește gestionarea lanțurilor de aprovizionare. Situația specială este dată de pandemie. Aici avem factorul principal, incertitudinea legată de momentul în care aceasta se va sfârși.

Au fost niște factori ca dădeau impresia că ne apropiem de finalul ei. Nu este așa. Această incertitudine continuă să provoace tensiuni, însă se lucrează, sunt soluții și nu putem vorbi în acest moment de o criză alimentară, a explicat George Bădescu, director Asociația magazinelor.

Ce se întâmplă în magazinele din România care au impus limită de cumpărături
Mai multe produse lipsesc de la raft în această perioadă

Care este situația la nivel mondial

Totuși, la nivel mondial, se vorbește despre o posibilă criză alimentară, totul pornind de la China, acolo unde autoritățile au îndemnat cetățenii să își facă provizii pentru situații neprevăzute. De asemenea, britanicii traversează și ei una dintre cele mai mari crize din ultimele patru decenii în privința aprovizionării. Deși specialiștii din regat susțin că nu există motive de îngrijorare cu privire la lipsa alimentelor, acestea ar putea să se scumpească. Problemele au debutat de la despărțirea de Uniunea Europeană și s-au accentuat prin prisma pandemiei.

În plus, conform experților ONU pentru Alimentație și Agricultură, prețurile la alimente sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, după ce indicele global al prețurilor a crescut pentru a treia lună consecutiv. Responsabile de acest indice sunt scumpirile la cereale și uleiuri vegetale. Recoltele mai mici și cererea mare venită din China sunt responsabile pentru prețul materiilor prime agricole. Inclusiv în România se vorbește despre creșteri de prețuri pentru furaje și îngrășăminte, însă fără probleme pentru asigurarea materiilor prime.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...