Unde vor circula primele trenuri pe hidrogen din România. Ministerul Transportului a avizat achiziționarea a 12 vehicule

Ana Anitoiu 02.05.2022, 19:58
Unde vor circula primele trenuri pe hidrogen din România. Ministerul Transportului a avizat achiziționarea a 12 vehicule

România va avea în curând primele trenuri pe hidrogen, ce pot atinge viteza de 140 de kilometri la oră, iar în loc de fum produc doar apă. Ministerul Transportului a avizat achiziționarea a 12 astfel de vehicule, la aproximativ patru ani de când primul din lume a fost cumpărat de Germania.

Cum funcționează trenurile pe hidrogen

Motoarele acestor trenuri ce se bazează pe hidrogen sunt produse de compania franceză Alstom. Concret, acestea folosesc rezerve de apă și produc energie electrică prin combinarea hidrogenului cu oxigenul.

Motoarele trenurilor pe hidrogen ce vor ajunge și în România pot funcționa pe o distanță de aproximativ 1.000 de kilometri fără să necesite o realimentare. Acestea pot atinge viteza maximă de 140 km/h, la fel ca trenurile diesel.

Unde vor circula primele trenuri pe hidrogen din Romania
Cumpararea primelor trenuri pe hidrogen, avizata in Romania

Unde vor circula trenurile pe hidrogen în România

Ministerul Transportului a avizat cumpărarea a 12 trenuri pe hidrogen de 160 de locuri, ca parte a unui proiect-pilot de testare a unor trenuri ecologice, implementat prin Autoritatea pentru Reformă Feroviară. Au fost achiziționate și servicii de întreținere și reparații a vehiculelor și alimentare cu hidrogen, pe termen lung.

Primele trenuri pe hidrogen din România vor circula pe rute din nordul Municipiului București și județul Ilfov, în conexiune cu județele Argeș, Dâmbovița și Giurgiu. Acestea vor ajunge și până în județele Olt și Dolj.

Concret, primele trenuri pe hidrogen vor circula: la 30 de minute între Gara de Nord și Aeroportul Otopeni; la 30 de minute între Gara de Nord – Chitila – Săbăreni și Titu; la o oră între București – Găești – Pitești; la o oră între București și Târgoviște. Patru astfel de vehicule vor circula zilnic între București – Slatina – Craiova prin Pitești.

Cât costă primele trenuri pe hidrogen din România

Costurile totale estimative ale proiectului pilot referitor la primele trenuri pe hidrogen din România sunt de 973 milioane de euro, fără TVA. Finanțarea acestuia se face din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Potrivit Ministerului Transportului, înlocuirea tracțiunii diesel cu cea electrică bazată pe pile de combustie cu hidrogen va duce la reducerea poluării din transporturi cu un echivalent a peste 600.000 euro pe an.

Secretarul de stat Irinel Ionel Scrioșteanu a explicat că înlocuirea trenurilor diesel cu cele pe bază de hidrogen poate duce la reducerea poulării cu 18.348 tone de dioxid de carbon și 306 tone de oxizi de azot pe an. Astfel, schimbareaccontribuie la îndeplinirea obiectivelor din strategiile europene și naționale de atingerea efectului net-zero al poluării în 2050.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...