Unde ți-ar fi fost casa în preistorie, când continentele erau cu totul altele

Gabriel Peneș, Anca Lupescu 29.12.2022, 15:49
Unde ți-ar fi fost casa în preistorie, când continentele erau cu totul altele

De-a lungul istoriei sale de 4,5 miliarde de ani, Pământul și-a modificat periodic configurația. De mai multe ori a existat un singur supercontinent înconjurat de un singur ocean. Astăzi, știi cu exactitate unde locuiești, din punct de vedere geografic. Dar ai putea afla unde era situată, să zicem, acum 240 de milioane de ani, zona în care trăiești acum.

Unde ți-ar fi fost casa în preistorie, când continentele erau cu totul altele

În istoria sa de 4,5 miliarde de ani Pământul a cunoscut o migrare continuă a continentelor sale. Astfel, orașele în care locuim astăzi se poate spune că au călătorit mai mult decât noi.

Aspectul Pământului, așa cum îl știm noi, este relativ nou. Pământul și oceanele pe care le vedem astăzi – din Eurasia, Americi, Africa, Antarctica și Oceania – sunt produsul deplasării unor plăci tectonice vaste care se unesc ca un puzzle. Foarte încet, însă, aceste piese de puzzle se mișcă.

Nu este suficient să observi asta de-a lungul unei vieți umane, dar la scara a milioane de ani, masele de uscat ale Pământului îl pot face să arate ca o planetă total de nerecunoscut.

Folosind harta preistorică a Pământului – accesibilă gratuit AICI – poți da cu ușurință click și poți urmări evoluția locului în care trăiești pe parcursul a sute de milioane de ani.

Instrumentul a fost creat de Ian Webster cu ajutorul datelor de plăci tectonice și a hărților paleogeografice de C.R. Scotese din Proiectul PALEOMAP, scrie iflscience.com.

Unde ți-ar fi fost casa în preistorie, când continentele erau cu totul altele
Acum 240 de milioane de ani, zona Bucureștiului – marcată cu un punct roșu – se afla pe coasta unei peninsule

Unde era situat Bucureștiul acum 240 de milioane de ani

Astfel, avem o imagine a planetei noastre de acum 240 de milioane de ani, în era supercontinentului Pangea, dar poți selecta să vezi cum arăta Pământul chiar și acum 750 de milioane de ani, până în prezent.

Dacă accesezi harta pe desktop, dacă ții apăsat tastele stânga și dreapta de pe tastatură, poți chiar să urmărești cum se despart continentele și, în cele din urmă, cum se formează imaginea Pământului pe care o cunoaștem astăzi.

Harta oferă, de asemenea, opțiuni care îți permit să vezi momentele importante din istoria vieții pe Pământ, cum ar fi primele vertebrate, primii hominizi și dispariția dinozaurilor.

În privința Bucureștiului, trebuie să știi că acum aproape un sfert de miliard de ani, zona Capitalei avea ieșire la mare, fiind așezată pe coasta unei peninsule. Rămâne de văzut, ipotetic, desigur, unde ne vom afla situați peste alte cîteva sute de milioane de ani.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că peste 50 de milioane de ani va începe formarea următorului supercontinent, botezat Amasia. După unii cercetători el se va afla în actualul Ocean Atlantic, în timp ce alții susțin că va grupa uscatul în zona Oceanului Pacific, procesul începând din regiunea Polului Nord.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....