EXCLUSIV

Unde te mai poţi vaccina împotriva covid-19 după 1 iulie. Detaliile pe care trebuie să le ştie orice român EXCLUSIV

Alexandru Catalan 27.06.2022, 16:33
Unde te mai poţi vaccina împotriva covid-19 după 1 iulie. Detaliile pe care trebuie să le ştie orice român EXCLUSIV

Atenție români, de la 1 iulie doar medicii de familie vă mai pot vaccina împotriva COVID-ului! impact.ro îți spune cum îi poți găsi pe cei care se mai implică într-o campanie uitată parcă de toată lumea.

Cum va continua vaccinarea împotriva covid-19 după 1 iulie

De vineri, 1 iulie, doar medicii de familie vor mai vaccina populația împotriva COVID-19. Și, în fapt, nu toți medicii de familie, ci doar aceia care au încheiat contracte pe această temă cu Casa de Sănătate. Bucureștiul, spre exemplu, numără circa 200 de medici care au asemenea contracte încheiate. Ultimele centre de vaccinare deschise în diverse spitale urmează a se închide cu aceeași dată. De remarcat însă că decizia vine pe fundalul creșterii numărului de infectări.

Potrivit celor mai recente date comunicate de Ministerul Sănătății, 3.974 de români s-au îmbolnăvit de COVID-19 în săptămâna 20 – 26 iunie. În aceeași perioadă de timp 638 de români se aflau internați în spital, din care 58 erau în secțiile ATI. Printre ei, și un minor. Cu o săptămână mai devreme, aceeași sursă vorbea de doar 2.609 de cazuri de noi îmbolnăviri.

Românii interesați să se mai vaccineze o vor putea face de la 1 iulie la orice cabinet al unui medic de familie, potrivit afirmațiilor Ralucăi Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF).

„Noi am cerut mai demult Ministerului Sănătății publicarea unei hărți a cabinetelor medicilor de familie care vor face aceste vacinări de la 1 iulie. Iar pe aceeași hartă să apară numărul dozelor de vaccin aflate la dispoziția fiecărui medic. Fiindcă altfel, persoana interesată să se vaccineze trebuie să dea o groază de telefoane, ca să afle toate detaliile legate de acest lucru. Chestiunile astea nu sunt încă rezolvate. La ora actuală poți afla de pe site-ul ministerului sau al Direcțiilor de Sănătate Publică doar lista medicilor de familie ce au decis să vaccineze. Atât și nimic mai mult!”, a declarat Raluca Zoițanu pentru impact.ro.

Unde te mai poţi vaccina împotriva covid-19 după 1 iulie. Detaliile pe care trebuie să le ştie orice român EXCLUSIV
Raluca Zoițanu a descris pentru impact.ro cu ce situație se vor confrunta românii care vor dori să se vaccineze de la 1 iulie încolo împotriva covid -19

„Bucureștiul este avantajat”

Ea precizează că o mare problemă, nerezolvată încă de autorități, e legată de faptul că o dată desfăcute dozele de vaccin, acestea trebuie consumate într-un anume interval de timp, pentru a se evita alterarea lor și mai apoi distrugerea lor.

„Noi, medicii din București, avem un grup de whatsapp, prin care încercăm să evităm un asemenea deznodământ. Pur și simplu, cu ajutorul lui știm care dintre colegi vaccinează în ziua respectivă, cu ce tip de vaccin și așa reușim să mai salvăm niște doze, care neîntrebuințate la timp trebuie aruncate!”, a adăugat ea.

Raluca Zoițanu precizează că medicii de familie din România vaccinează cu trei tipuri de vaccin, Pfizer, Moderna și Johnson&Johnson.

„În ultimele două luni aș spune că încă câteva mii de români s-au vaccinat. În principal, sunt cei care au decis să-și facă vacanțe în diverse destinații unde li s-a cerut o dovadă a vaccinării lor. Sau, în cazul celor care au fost vaccinați cu Johnson și au trebuit să-și facă doza booster cu Pfizer sau cu alt tip de vaccin. Ne-am mai întâlnit și cu situații în care oamenii trebuiau să meargă la diverse tratamente medicale în străinătate, iar de acolo li s-a cerut să facă dovada vacinării anti-COVID”, a explicat ea situația celor care încă se vaccinează în România.

Pe de altă parte, o altă situație problematică este legată de transportul dozelor de vaccin către cabinetele medicilor.

„Bucureștiul este avantajat, fiindcă Direcția de Sănătate Publică aduce încă medicilor, la cabinetele lor, dozele de vaccin în condițiile cerute de producător. Dar în țară situația nu e la fel de bună. Ce vor face medicii de familie, în aceste condiții? Vor merge cu gentuța să ia doza de vaccin anti-COVID-19, așa acum se procedează în cazul vaccinurilor pentru bebeluși sau gravide, deși altele sunt condițiile în care ar trebui transportate?”, se întreabă retoric aceeași Raluca Zoițanu.

Urmăriți Impact.ro și pe