Unde sunt cele mai adânci puncte ale oceanelor. Cercetătorii sunt siguri acum, au înconjurat lumea ca să le găsească

Cristian Cojocaru 11.05.2021, 19:52
Unde sunt cele mai adânci puncte ale oceanelor. Cercetătorii sunt siguri acum, au înconjurat lumea ca să le găsească

Într-una dintre cele mai mari expediții oceanice din lume, oamenii de știință au putut măsura cele mai adânci puncte ale oceanelor. În Expediția Five Deeps (FDE), au fost efectuate mai multe scufundări de-a lungul a mai multor ani.

Locuri în care se regăsesc cele mai adânci puncte ale oceanelor

În urma uneia dintre cele mai aventuroase expediții oceanice efectuate vreodată, oamenii de știință au putut face măsurători precise pentru cele mai adânci puncte din fiecare dintre cele cinci mari oceane ale lumii. Datele de la Expediția Five Deeps (FDE), care au efectuat scufundări pe parcursul a 10 luni, din 2018 până în 2019, confirmă pentru prima dată locațiile celor mai adânci puncte din Oceanul Indian și Oceanul Sudic.

Cel mai adânc punct al Oceanului Indian se află la 7.187 metri, în șanțul Java, chiar în largul coastei Indoneziei, confirmă datele, în timp ce cel mai adânc punct al Oceanului Sudic are o adâncime de 7.432 metri, în interiorul șanțului South Sandwich.

Înainte de FDE, cele mai adânci părți ale unor oceane erau relativ bine cunoscute, cum ar fi punctul cel mai de jos de pe Pământ – Deep Challenger, în interiorul  Groapei Marianelor din Oceanul Pacific. La o adâncime de 10.924 metri, Challenger Deep deține încă recordul pentru cel mai adânc punct de pe Pământ, au confirmat expedițiile.

În timp ce cel mai adânc punct din Oceanul Atlantic se numește Brownson Deep în șanțul Puerto Rico, care coboară la impresionanta adâncime de 8,378 metri. Expediția Five Deeps a fost o misiune de succes de 10 luni pentru a călători în cel mai adânc punct din fiecare dintre cele cinci mari oceane ale lumii – Atlantic, Sud, India, Pacific și Arctica.

Groapa Marianelor este in continuare cel mai adanc punct de Pamant
Groapa Marianelor este in continuare cel mai adanc punct de Pamant

Care este cel mai adânc punct din Oceanul Indian

Expediția, care a acoperit 47.000 de mile marine, a finalizat 39 de scufundări folosind Limiting Factor (LV), un submersibil de două persoane construit de compania din Florida, Triton Submarines. LV transporta ecosonda de ultimă generație, care emite o serie de impulsuri sonore, pentru a cartografia fiecare parte a fundului mării.

Acum, o echipă de cercetători, inclusiv experți de la British Geological Survey, a autorizat un nou studiu privind concluziile misiunii, publicat în Geoscience Data Journal. Studiul a fost condus de către inspectorul hidrograf șef Cassandra Bongiovanni pentru FDE.

„Expediția globală Five Deeps ne-a permis o ocazie unică de a cartografia cu acuratețe unele dintre cele mai îndepărtate și mai adânci locuri din lume și de a valida aceste adâncimi cu măsurători colectate de către submersibilii și suporterii de aterizare. Accesul la tehnologia ultramodernă ultramodernă de ultimă generație ne-a permis cartografierea unei zone echivalente cu Franța continentală în doar 10 luni. Aproximativ 61% din locurile unde am mers nu au fost niciodată cartografiate folosind tehnologia modernă”, a spus ea.

Înainte de Five Deeps, au existat unele incertitudini cu privire la cele mai adânci puncte din Oceanul Indian și Oceanul Sudic. De exemplu, au fost identificate anterior două locații posibile pentru cel mai adânc punct din Oceanul Indian: Java Trench și Diamantina Fracture Zone (DFZ). Datele FDE arată acum că Java Trench ia titlul de cel mai adânc punct din Oceanul Indian, la 7.187 metri, mai mult decât cei 7.019 metri ai DFZ.

În ceea ce privește Oceanul Sudic, șanțul Sandwich-ului de Sud, situat chiar la nord de continentul Antarctic, nu fusese explorat cu atenție înainte de FDE. Noile date au arătat, de asemenea, că, deși cel mai adânc punct al șanțului Sandwich-ului de Sud este Meteor Deep la 8.265 metri, acesta este situat în apele Oceanului Atlantic – adică Factorian Deep preia coroana, potrivit DailyMail.

Urmăriți Impact.ro și pe