Unde se vor ține slujbele de Crăciun în acest an. Anunțul-surpriză venit chiar aseară

Ana Anitoiu / 28.11.2020, 08:06
Unde se vor ține slujbele de Crăciun în acest an. Anunțul-surpriză venit chiar aseară

S-a stabilit unde se vor ține slujbele de Crăciun în acest an, în contextul pandemiei de coronavirus. Anunțul-surpriză a fost făcut, vineri seară, de secretarul general al Guvernului, după ce a izbucnit un scandal, pe tema pelerinajului de 30 noiembrie, ziua în care este sărbătorit Sfântul Apostol Andrei.

Unde se vor ține slujbele de Crăciun

Secretarul general al Guvernului a scris pe platforma de socializare Facebook că slujbele de Crăciun din acest an se pot desfăşura atât în interiorul, cât şi în afara bisericilor. Credincioșii vor trebui să respecte măsurile de protecţie sanitară anti-COVID-19. Soluțiile în acest sens sunt căutate atât de autorități, cât și de reprezentanții bisericilor.

”Reprezentanţii cultelor religioase susţin şi ei că trebuie să se respecte toate măsurile de combatere a pandemiei, deoarece suntem cu toţii conştienţi de nevoia de a proteja sănătatea românilor. Astfel, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară, slujbele de Crăciun se pot desfăşura atât în interiorul, cât şi în afara bisericilor. Doamne ajută”, este mesajul publicat pe Facebook de secretarul general al Guvernului.

Anunțul referitor la slujbele de Crăciun, pe fondul scandalului legat de pelerinajul de Sfântul Andrei

Recent, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a transmis o scrisoare Guvernului și premierului Ludovic Orban, pe care l-a acuzat că ”orchestrează abuzurile” pe care ”forţele de ordine le exercită asupra credincioşilor”. El a cerut ca pelerinajul la peștera Sfântului Andrei, aflată în comuna Ion Corvin din județul Constanța, să fie permis și în acest an, chiar dacă încă nu a luat sfârșit pandemia de coronavirus.

De asemenea, IPS Teodosie a atras atenţia că ar putea să apară o situaţie conflictuală în contextul în care credincioșii din toată ţara vor fi împiedicați să ia parte la pelerinajul anual de la mânăstirea şi peştera Sfântului Andrei, pe 30 noiembrie.

Unde se vor tine slujbele de Craciun in acest an. Anuntul-surpriza venit chiar aseara
Preot intr-o biserica, de Craciun

Ludovic Orban, replică pentru IPS Teodosie

Prim-ministrul Ludovic Orban i-a dat replica lui IPS Teodosie, sfătuindu-l ca mai degrabă să îi îndemne pe credincioși să respecte măsurile de protecție împotriva COVID-19. El a precizat că slujbele religioase nu sunt interzise, dar sunt organizare în anumite condiţii, pentru că a fost luată decizia carantinării Constanței.

”Sfatul meu sincer către Înalt preasfinţia Sa Teodosie este să îndemne credincioşii la respectarea regulilor, pentru că aceste reguli nu sunt făcute ca să împiedice credincioşii să se roage sau să participe la pelerinaje sau alte activităţi, ci sunt făcute ca să apere sănătatea şi eu cred că orice om trebuie să aibă grijă de sănătatea oamenilor”, a spus premierul Ludovic Orban.

Patriarhia Română, solicitare către Guvern, pentru permiterea organizării pelerinajului de Sfântul Andrei

La rândul ei, Patriarhia Română a solicitat Guvernului să permită organizarea pelerinajului de Sfântul Andrei, “într-un mod excepțional, cu respectarea normelor sanitare impuse de pandemia de coronavirus”.

“Ţinând cont de recunoaşterea de către statul român a rolului excepţional avut de către Sfântul Apostol Andrei în viaţa poporului român, este necesar ca autorităţile de stat competente să permită în mod excepţional credincioşilor din ţară să vină în pelerinaj la Peştera Sfântului Apostol Andrei”, arată o parte a mesajului Patriarhiei Române către Guvern, menționând respectarea distanţei fizice, purtarea măştii şi dezinfectarea obiectelor atinse.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI