Unde se schimbă permisul în București și ce documente ai nevoie ca să faci asta

Emanuela Pană 14.07.2021, 19:19
Unde se schimbă permisul în București și ce documente ai nevoie ca să faci asta

Urmează să îți expire permisul auto sau ți-a expirat deja? Reînnoirea acestuia nu ar trebui să îți creeze dureri de cap dacă știi exact care sunt actele de care ai nevoie. În plus, dacă îți faci o programare online pentru schimbare permis auto sau alegi să plătești taxa online, poți evita statul la cozi. În continuare, vei găsi procedura detaliată și întreaga listă de acte necesare reînnoirii permisului de conducere.

Unde se schimbă permisul în București

Pentru a-ți schimba rapid permisul în 2021, ar fi bine să știi ce implică această procedură de preschimbare și care sunt actele de care vei avea nevoie ca să faci asta. Autoritățile abilitate spun că e indicat să începi procesul de reînnoire a permisului auto cu până la două luni înainte de de data de expirare a celui actual.

Credem că suntem de acord cu toții că permisul auto este un act foarte important în practică, mai ales pentru cei care sunt nevoiți să se deplaseze destul de des cu mașina. Condusul cu permisul auto expirat reprezintă, potrivit legislației rutiere, contravenție, iar fapta se sancționează cu amendă în valoare de 800 – 1.200 de lei. Mai mult, acțiunea de a conduce cu permisul expirat atrage după sine și interdicția de a părăsi sau a intra în țară.

Prin urmare, dacă permisul auto este pe cale să expire sau ți-a expirat deja, trebuie să-l schimbi cât mai repede. Permisul auto se poate schimba atunci când expira termenul de valabilitate, iar în cazul schimbării numelui posesorului ori pierderii, deteriorării sau furtului permisului auto, înainte de expirarea termenului de valabilitate, se eliberează un duplicat.

Primul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când intenționezi să-ți schimbi permisul auto este să te asiguri că ai încă valabilă cartea de identitate. De asemenea, ar trebui să te asiguri că poza din buletin reflectă imaginea ta actuală. Cu alte cuvinte, este important ca schimbările de aspect să nu fie puternice, întrucât asta ți-ar putea crea probleme serioase la ghișeul de permise auto.

Pentru schimbarea permisului auto expirat, solicitanții din București și Ilfov pot să se prezinte, de luni până vineri, la sediul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a vehiculelor (SPCRPCIV), în intervalul orar 08:00 – 19:00, după cum urmează:

  • schimbul I – în intervalul 08:00 – 16:00, programul de lucru cu publicul fiind de la 8:00 la 15:30;
  • schimbul II – de la 11:30 la 19:30, programul de lucru cu publicul fiind de la 11:30 la 19:00.

Citește și: Cât ajunge să coste un permis auto luat cu șpagă în România

De ce documente ai nevoie ca să faci asta

După cum menționam și mai sus, schimbarea permisului auto, în 2021, se poate face înainte sau după expirare, dar doar după efectuarea vizitei medicale.

Care sunt actele de care ai nevoie pentru a-ți schimba permisul în 2021
Care sunt actele de care ai nevoie pentru a-ți schimba permisul în 2021

Acte necesare schimbare permis:

  • Cererea titularului – aceasta se editează informatic la ghișeu și se înmânează titularului pentru a o semna și pentru a completa informațiile privind motivul lipsei permisului de conducere. Dacă se solicită eliberarea duplicatului prin corespondență sau e-mail se poate descărca prin activarea butonului descarcă;
  • Actul de identitate al titularului, în original şi copie, din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România;
  • Dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere – 89 de lei;
  • Permisul de conducere, în caz de deteriorare sau pentru schimbarea numelui;
  • În cazul cetăţenilor străini, carte de rezidenţă, permis de şedere, certificat de înregistrare însoţit de paşaport, paşaport diplomatic/serviciu.

 

Urmăriți Impact.ro și pe