Unde se pune, de fapt, icoana în casă. Puţini credincioși procedează corect

Badea Violeta 07.05.2022, 16:31
Unde se pune, de fapt, icoana în casă. Puţini credincioși procedează corect

Mulți creștini ortodocși caută să dezvolte o viață de rugăciune mai profundă și mai personală, iar icoanele au un rol extrem de important. Prin intermediul acestor obiecte sfinte, oamenii intră în legătură cu divinitatea, așa cum afirmă numeroși preoți. Tocmai din acest motiv icoanele ocupă un loc special în decorarea locuinței, însă puțini sunt cei care știu unde se așează, de fapt, acestea. Iată cum se procedează corect!

Cum se așează icoanele în casă

În calendarul creștin ortodox sunt numeroși sfinți, iar tendinta oamenilor este aceea de a aduna cât mai multe icoane în locuință. Această practică nu este însă agreată de toți.

Cel mai indicat este să ai o singură icoană în fiecare cameră. Și acum urmează o altă întrebare: Unde se pune obiectul sfânt? Ei bine, preoții spun că amplasarea icoanei în locuință se face pe peretele de la răsărit, potrivit ego.ro.

De asemenea, aceștia spun că nu este bine să pui lângă ea alte lucruri care nu au legătură cu divinitatea, fiindcă acestea îți pot atrage atenția în timp ce te rogi.

Anumiți preoți susțin că icoana este sfântă prin ea însăși, în timp ce alții sunt de părere că o icoană trebuie să stea 40 de zile în Altar, după care se sfințește. În cazul în care vrei să decorezi un perete cu icoane, trebuie să ții cont de câteva reguli ierarhice. Iată care sunt acestea:

  • În centrul peretelui se așează icoanele împărătești:

– Bunavestire;

– Cina cea de Taină;

– Răstignirea;

– Învierea Mântuitorului.

  • Pe lateral se plasează icoane ce-i înfățișează pe Arhanghelii Mihail și Gavriil, pe Sfinții Apostoli, pe Sfinții patroni spirituali.
Unde se aseaza icoana in casa
Unde se aseaza icoana in casa

Recomandarea părintelui Coman Constantin

Despre așezarea icoanei în locuință a vorbit și părintele Coman Constantin. Acesta a oferit câteva sfaturi în Ghidul practic al creștinului ortodox, Editura Bizantină, București, 1997.

„A fost un timp când unii dintre creștini țineau icoanele ascunse, după ușă, în vreun colțișor sau chiar în șifoniere sau în valize. A sosit timpul să scoatem icoanele la vedere și să le așezăm unde le este locul.

Este bine să avem în fiecare cameră câte o icoană. Locul icoanei în casă este pe peretele de răsărit. Pe peretele cu icoana nu trebuie să mai punem nimic altceva, pentru că atenția noastră să nu fie atrasă de alt lucru atunci când ne rugăm în fața icoanei și pentru că nu este bine să punem alături de icoană lucruri care nu au legătură cu aceasta.

Punem icoana la răsărit pentru că ne rugăm întotdeauna cu fața la răsărit, și la biserică și acasă. Răsăritul, locul de unde ne vine lumina, este semnul lui Dumnezeu, al Mântuitorului Hristos, numit în rugăciunile Bisericii Răsăritul cel de sus, Soarele Dreptății, etc…

Apoi, lumina este semnul lui Dumnezeu, al binelui și al lucrurilor bune care se fac la lumina zilei, în timp ce apusul, întunericul este semnul răului și al lucrurilor care se fac la întuneric.

Deci, trebuie să avem grijă să așezăm icoana la răsărit, pentru a ne închina cu fața la răsărit. A fost un timp când unii dintre creștini țineau icoanele ascunse, după ușă, în vreun colțișor sau chiar în șifoniere sau în valize. A sosit timpul să scoatem icoanele a vedere și să le așezăm unde le este locul”, a scris părintele Coman Constantin.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...