Unde se pun semnele de începător la mașină. Primul lucru pe care îl faci după ce ai luat permisul

Daria Petrescu 13.09.2020, 10:51
Unde se pun semnele de începător la mașină. Primul lucru pe care îl faci după ce ai luat permisul

Semnele de începător la mașină sunt extrem de importante, în cazul șoferilor care au obținut permisul de conducere de mai puțin de un an. Din păcate, sunt puțini cei care știu că în primele 12 luni de la obținerea permisului, trebuie să aplici așa zisele “lămâi” în geam,  pentru a semnaliza faptul ca sunt începători. În caz contrar vei fi amendat. Iată care este primul lucru pe care îl faci după ce ai luat permisul.

Unde se pun semnele de începător la mașină, în primele 12 luni

În primul an de la obținerea permisului de conducere, șoferii  trebuie să conducă cu o viteza mai mică de 20 de km/h față de limita prevăzută pe portiunea respectiva de drum.  Regula nu se aplică în cazul localităților.

Mulți nu știu exact cum se procedează, așa că poziționează prost semnul de începător, pe lunetă dar și pe parbriz. Mai mult, poziționarea și durata semnelor de începători sunt întrebări la examenul auto.

Pentru cei care nu știu, bulinele galbene se aplică pe parbriz în partea din dreapta de jos pe lunetă și în partea stânga jos la masini.

Semnele de începător se pun în primele 12 luni de la obținerea permisului
Semnele de începător se pun în primele 12 luni de la obținerea permisului

La motociclete semnul se regăsește în partea din spate,  lângă numărul de înmatriculare, potrivit regulamentelor de aplicare a legislatiei rutiere Art. 149 din Regulamentul de aplicare OUG 195/2002, după cum se precizează:

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

„ (1)Conducatorul de autovehicul sau de tramvai cu o vechime mai mică de un an de la data obținerii permisului de conducere are obligația de a aplica semnul distinctiv sub forma unui disc de culoare galbenă, cu diametrul de 100 mm. Acesta are în centru semnul exclamării, de culoare neagra. Acesta are lungimea de 60 mm și diametrul punctului de 10 mm, după cum urmează:

-la motocicleta, în partea din spate lângă numărul de înmatriculare;

– la autovehicul, pe parbriz în partea din dreapta jos și pe luneta, în partea stanga jos;

– autovehiculul care nu este preăazut cu luneta, pe parbriz în partea din dreapta jos și pe caroserie în partea din spate stânga sus;

–  tramvai, pe parbriz în partea din dreapta jos și pe luneta ultimului vagon in partea din spate stanga sus;

– la autovehiculul care tractează o remorcă, pe parbrizul autovehiculului în partea din dreapta jos. Pe caroseria remorcii, în partea din spate stanga sus.

Conducătorului de vehicul prevazut la alin. (1) ii este interzis:

-să conducă autovehicule care transporta marfuri sau produse periculoase;

-de asemenea,  să conducă vehicule destinate testării sau cele pentru probe;

– să conducă vehicule destinate transportului public de persoane“, scrie în regulament.

Pentru cei care vor să obțină categoria A, au nevoie de o taxă care poate fi între 1000 și 1400 lei. Categoria A  înseamnă AM, A1, A2, A.

În cazul în care vreți să obțineți categoria B, prețul începe de la 1000 lei și poate ajunge până la 2200 lei, în funcție de mașina pe care o alege candidatul. Categoria B este cea mai căutată.

Acte necesare pentru permisul de conducere

Pentru categoria B aveți nevoie de:

– fișa medicală , fișa de școlarizare, două fotografii tip permis de conducere, avizul psihologic. De asemenea, aveți nevoie de cazier judiciar copie dupa BI sau CI pe format A4, diploma studii, permis de conducere. Să nu vă lipsească chitanța CEC pentru achitarea taxei de examen auto și fișă evidență ore conducere.

Urmăriți Impact.ro și pe