Unde se pot depune cererile pentru șomajul tehnic. Anunțul făcut de Ministerul Muncii

Redacția IMPACT 31.03.2020, 09:54
Unde se pot depune cererile pentru șomajul tehnic. Anunțul făcut de Ministerul Muncii

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru a anunțat că Guvernul va aloca fonduri pentru companiile a căror activitate a suferit modificări în contextul pandemiei actuale. Astfel, angajatorii pot depunde începând de marți solicitările pentru decontarea plăților privid șomajul tehnic.

Unde se pot depune cererile pentru șomajul tehnic

Ministrul muncii și șeful cancelariei, Ionel Dancă, au prezentat măsurile adoptate de Guvern pentru acordarea șomajului tehnic. Violeta Alexandru a subliniat că atât companiile, IMM-urile, cât și persoanele fizice autoizolate și interprinderile individuale, vor primi la cerere șomaj tehnic. Valoarea acoperită de stat va fi de 75% din salariul mediu brut, adică în jur de 2300 de lei. Suma va fi acordată doar pe perioada stării de urgență.

somaj tehnic, ordonanta de urgenta, ministrul muncii
Unde se pot depune cererile pentru șomajul tehnic

„A fost publicată ordonanţa de urgenţă privind reglementarea şomajului tehnic în această seară şi începând de mâine angajatorii care doresc să depună solicitări pentru decontarea plăţilor prin această facilitate acordată de stat pentru angajaţii care au contracte de muncă suspendate pot depune aceste documente la Ministerul Muncii, respectiv în baza unei simple declaraţii pe propria răspundere, ce va fi pusă în transparenţă imediat după publicarea în Monitorul Oficial a acestei ordonanţe”, a declarat Ionel Dancă la finalul şedinţei de guvern.

Cererile pentru șomaj pentru perioada aferentă lunii martie, vor fi depuse la începutul lunii aprilie, mai anunță ministrul Muncii. Astfel, cererile pot fi depuse la ANOFM începând cu 1 aprilie pentru perioada 16-31 martie și începând cu 1 mai pentru perioada 1 aprilie-16 aprilie. Pentru obţinerea şomajului tehnic trebuie depuse mai multe documente la ANOFM, în format electronic de către angajatori sub forma unei cereri semnată şi datată de către angajator şi o declaraţie pe propria răspundere şi lista angajaţilor aflaţi în şomaj tehnic

În respectiva declarație, angajatorul sau perosana care depunde cererea trebuie să certifice faptul că informațiile sunt adevărate, în caz contrar autorul cererii va suporta consecințe juridice. De la depunerea cererii și a actelor durează 15 zile până la primirea banilor. De asemenea, angajatorii au obligația de a le restitui banii în termen de 3 zile angajaților.

Urmăriți Impact.ro și pe